V Berouně i Králově Dvoře si mohou dokonce vybrat, a to mezi karpy od králodvorských rybářů, a nebo mohou dát přednost kapru Třeboňskému. Stánkový prodej živých kaprů v předvánočním čase má v těchto městech už dlouholetou tradici.

„Prodej kaprů jsme zahájili ve středu. Prodáváme je na sádkách v Popovicích. Máme stánek v Králově Dvoře, u Billy v Berouně a na Husově náměstí v Berouně a ve Zdicích,“ informoval za králodvorské rybáře Oldřich Badinský.

Recept na kapra ve zlatých šupináchZdroj: Deník

Kliknutím zvětšíte.

Kilo jejich kapra vyjde zákazníka na 98 korun. Pokud si ho přeje zabít, očistit, naporcovat a další úkony, musí počítat s tím, že si připlatí zhruba sto korun k ceně kapra. „Kapry budeme letos prodávat až do soboty od sedmi do osmnácti hodin. Váží kolem tří kil,“ dodal Oldřich Badinský.

Lidé kupují hlavně vysoké stromky.
Mezi vánočními stromky jednoznačně vede kavkazská jedle

Vzhledem k tomu, že stánkový prodej živých ryb probíhá za účasti veřejnosti a na přání zákazníka zahrnuje i zabití, čištění, kuchání či naporcování, musí splňovat podmínky prodeje živých ryb. Musí být v souladu se zákony o ochraně zvířat proti týrání a veterinárním zákonem. Někteří lidé a hlavně děti by mohli pohledem na zabíjení kapra utrpět trauma.

„Kapra kupuji každý rok, ale nikdy bych se nemohla dívat na to, jak mi ho zabíjí. I letos jsem si ho koupila u stánku. Řekla jsem jim, co s ním chci všechno udělat, zaplatila jsem si to a odešla nakoupit. Pak jsem si u stánku už vyzvedla jen igelitovou tašku s naporcovanou rybou. Celý kapr i s očištěním, naporcováním a vykucháním mě stál necelé čtyři stovky,“ vysvětlila Irena Smíšková.

U supermarketu Albert v Králově Dvoře si můžete koupit Třeboňského kapra. Za kilo kapra standart zaplatíte 89 korun a za první třídu 99 korun. „Standart je kapr do dvou kilogramů. Stánek tady máme už od pondělí a kapři se dobře prodávají,“ poznamenal Jakub Osmanský z Ostravy s tím, že loni zde prodali kolem šesti tun kaprů.

Ilustrační foto.
V průvodu Tří králů bude i velbloud

Jakub prodává ve stánku ryby s kamarádem a celý ten týden, co v Králově Dvoře budou, spí v autě. Ryby mu vozí každé ráno čerstvé. O zákazníky nemá nouzi. „Kapra kupuji každý rok. Jeden nám často nestačí, tak někdy koupím i tři. Záleží, kolik nás doma bude. Dnes jsem koupila ale jen jednoho. To se může však brzy změnit. Vadí mi, že má kapr kostičky, ale máme ho rádi, tak jsme s tím smířeni,“ poznamenala Ludmila Pomajbová z Litně s tím, že jsou kapři v současné době hodně drazí. „Vyhovovalo by mi, kdybych za kilo kapra zaplatila padesát korun. To by byla pro mě přijatelná cena,“ dodala Ludmila Pomajbová.

I rybáři přiznávají, že letos prodávají kapry o pár korun dráž než loni. „Bylo horko a nepršelo. V rybnících bylo málo vody. Kapry jsme kvůli tomu nemohli přikrmovat tak, jak bychom měli. Kilogram vánočního kapra se letos proto prodává od 90 do 100 korun. Což je zhruba o pět korun na kilogram více než jsme je prodávali loni. Podle dosavadního prodeje to ale lidem evidentně nevadí. Kdo kapra na Vánoce chce, tak si ho prostě koupí,“ vysvětlil Josef Souček.

Marta Kindlová si od stánku odnášela kapra dokonce živého. „My ho nekupujeme kvůli štědrovečerní hostině, ale kvůli dětem. Kluci už doma čekají s napuštěnou vanou, ve které skončí, až ho donesu. Budou ho pozorovat a na Štědrý den ho společně pustíme do řeky. To je náš dárek přírodě,“ uvedla Marta Kindlová.

Ilustrační foto
Adventní stánky s občerstvením jsou celkem v pohodě, hlásí hygienici