Zdražování elektrické energie a v médiích zveřejněné miliardové zisky společnosti ČEZ přiměly starostu Karlštejna Miroslava Ureše k napsání neobvyklého dopisu. „Sedl jsem a napsal předsedovi představenstva ČEZu Martinu Romanovi. Požádal jsem ho o vrácení finančního daru, který jim naše obec poskytla před 16 lety,“ uvedl starosta Karlštejna.

Karlštejn ČEZu pomohl v nouzi

Podle starostova vyjádření daroval Karlštejn společnosti ČEZ v roce 1992 téměř deset milionů korun na obnovu a posílení vedení po obci a trafostanici. „Přesně to bylo 9 984 078 korun. ČEZ nám tenkrát sliboval levnou elektřinu a mnoho občanů si proto nechalo zabudovat přímotopy či elektrická topení. Situace se ale změnila a elektřina je neúměrně drahá. ČEZ byl tehdy chudý, a tak jsme mu pomohli. Teď potřebujeme pomoc v době nouze my. Proto jsem požádal předsedu představenstva společnosti Martina Romana o vrácení daru, který při miliardových ziscích už ČEZ nepotřebuje,“ upozornil Ureš.
Karlštejn v roce 2002 postihla ničivá povodeň a obec se musela při své obnově zadlužit. „V roce 2000 jsme budovali kanalizaci a dlužíme státnímu fondu životního prostředí 14 milionů korun. Ty jsme si půjčili na výstavbu čistírny odpadních vod a kanalizaci.

V polovině obce máme tlakovou kanalizaci. Mimo čistírnu odpadních vod máme i dvě přečerpávací stanice. Elektrická energie této vymoženosti nás ročně vyjde na zhruba 250 tisíc korun. K tomu je potřeba připočítat náklady na elektřinu u domovních přečerpávacích stanic, bez kterých se tlaková kanalizace neobejde,“ vysvětlil starosta. Obecní úřad Karlštejn platí za elektrickou energii 600 000 korun ročně. „V této částce ale nejsou započteny náklady na elektřinu, kterou spolyká kanalizace,“ řekl Ureš. „Martinu Romanovi jsem napsal dopis jako starosta Karlštejna. Teď čekám na odpověď. Doufám, že nějakou dostanu,“ dodal.

Elektrické vedení je zastaralé

Obyvatelé Karlštejna jednání starosty schvalují. „Souhlasím s ním, ale myslím si, že mu ČEZ žádné peníze nedá. Kdo má hodně, chce ještě víc,“ je přesvědčená Jarmila Beránková, která bydlí v ulici u parkoviště. „Jsou zde jen tři domy, ke kterým vedou staré a nevyhovující dráty. Elektrické vedení v této části obce by potřebovalo rekonstrukci a uložit do země. Divím se, že ČEZ, když má miliardové zisky, nezajistí opravu,“ dodala obyvatelka Karlštejna. Podle tiskové mluvčí ČEZu Evy Novákové se Miroslav Ureš odpovědi od představenstva společnosti dočká. „Potvrzuji, že dopis pana starosty jsme v pondělí 21. ledna obdrželi. Případ a tvrzení, které v dopise uvádí, pečlivě prověříme a určitě mu odpovíme. Nedokážu v tuto chvíli odhadnout, jak dlouho bude prověření trvat a jak rychle tedy panu starostovi odpovíme. Od roku 1992 se změnilo v České republice mnoho, nejen trh s elektřinou. V roce 1992 například ani ČEZ nevlastnil distribuční sítě ve středních Čechách,“ uvedla Eva Nováková. S tím, co představenstvo ČEZu starostovi Karlštejna odpoví, čtenáře Berounského deníku seznámíme.