Kateřina Langerová, která se svou matkou a pěti sourozenci bydlí v Azylovém domě Berounka, se těší do školy. Jestli však bude moci nastoupit do šesté třídy mezi zdravé děti, o tom rozhodnou výsledky testů, které ji čekají příští týden. Jedenáctiletá Katka, která trpí leukémií
a která kvůli své nemoci přišla dokonce i o nohu, by do školy mohla jít nejdříve v říjnu. Již nyní má však připravenou novou tašku, penál a ostatní školní potřeby.

Katce se daří mnohem lépe

„Výsledky testů budeme vědět 27. září a doufáme, že bude vše v pořádku a že Katka půjde do školy. Musím říct, že je na tom v poslední době celkem dobře. Celé prázdniny se drží a dokonce jsme byli i na táboře,“ usmívá se Jana Langerová, maminka jedenáctileté Katky.

Chtějí bydlet, ale je jich hodně


Co však rodinu začíná opět trápit, je střecha nad hlavou, o kterou by mohli od Nového roku přijít. „Snažíme se něco shánět, ale vzhledem k tomu, že bychom rádi zůstali v Berouně, možnosti nejsou tak velké. Když už se nějaký podnájem najde, tak nás tam nechtějí, protože nás je hodně,“ stěžuje si Langerová, která zároveň přiznává, že s penězi by takový problém nebyl. Na účtu mají totiž okolo 200 tisíc, které jim darovali obyvatelé z nejrůznějších koutů republiky. „Tato částka by nám stačila třeba tak na dva roky, ale nejhorší je něco sehnat. Taky bych si chtěla najít práci, ale mohla bych jen na poloviční úvazek na dopoledne, když jsou děti ve škole nebo školce. Dobrá by byla také práce doma,“ říká Langerová.

Azylový dům není nastálo

Ředitelka Azylového domu Berounka Jana Kučerová o tíživé situaci ví, a proto Langerovým roční pobyt prodloužila ještě o půl roku. „Langerovy určitě nevyhazujeme, jen se snažíme, aby si uvědomili, že v azylovém domě nemohou být napořád. Musí se snažit si něco najít, i když je to hodně těžké. I my se jim snažíme v tomto směru pomáhat a vystřihujeme jim nějaké inzeráty,“ říká Jana Kučerová. „Langerovi mají pořád trvalé bydliště v Českém Brodě a to také komplikuje situaci. Zdejší sociální byty jsou obsazené, takže situace je opravdu složitá. Snad se brzy něco najde,“ dodává ředitelka azylového domu.