K tomu jim mohou posloužit i vánoční výstavy a návštěvy muzeí, která se specializují na vánoční tradice.

Kdo se chce pokochat krásou perníkových a jiných nádherných historických betlémů, může v těchto dnech zavítat do Karlštejna.  V podhradí Karlštejna si mohou návštěvníci prohlédnout  kolekci českých historických betlémů vyřezávaných ze dřeva, doplněnou betlémy z dobových raritních materiálů na příklad z vosku, cukru nebo chleba. Lákadlem pro děti je několik mechanických betlémů, které si samy spouštějí. A hlavně zde uvidí i betlémy z perníku, které si mohou vyrobit i sami doma.  Muzeum je otevřeno každý den od 10 do 17 hodin.

Netradiční betlémy si lidé prohlédnou také v berounském muzeu. Muzeum Českého krasu ve spolupráci s Krkonošským muzeem ve Vrchlabí a v Jilemnici  uspořádalo tradiční vánoční výstavu, na které návštěvníci uvidí i kuriozity,  jako betlém v pařezu nebo v neckách

Kdo chce inspiraci pro vánoční výzdobu svého domova, může navštívit vánoční výstavu, která se koná o víkendu v obci Tmaň.

Vánoční výstava se uskuteční v sobotu 10. a v neděli 11. prosince v Kulturním domě v obci Tmaň. Návštěvníci si  ji budou moci  prohlédnout po oba dny od 9 do 17 hodin. Výstava je prodejní.