Děkujeme, bylo to příjemné. Tak s touto větou opouštěla řada dárců odběrovou místnost hořovické transfuzní stanice při páteční akci Miluješ? Daruj krev! Jejich slova byla především reakcí na příjemné prostředí, které zástupci transfuzní stanice Nemocnice Hořovice připravili v rámci akce, která se konala den před svátkem sv. Valentýna.

Zajímavé akce zde dárcům nabízejí po celý rok. Tou poslední loňskou byla Mikulášská, kdy se zdravotní sestry na jedno dopoledne převtělily v čertice. Pátečním překvapením byla sladká valentýnská srdce. Odnesl si ho i David Viktora, který daroval krev poprvé. „Přemluvili mne kamarádi, kteří už sami krev darovali. Oslovili mne s tím, abych se k nim připojil a udělal něco prospěšného," prozradil David z Berouna.

Sám krev potřeboval

Naopak Jiří Staněk z Hýskova daroval krev již po jednadvacáté. Jeho k dárcovství inspirovalo to, že sám krev při úrazu potřeboval. „Řekl jsem si, proč nepomoci druhým," prohlásil třiatřicetiletý muž. Podle něj jsou podobné akce, jako byla například ta valentýnská, zajímavým zpestřením a jistě mohou přilákat další dárce.
O tom jsou přesvědčení i zásutpci transfuzní stanice. „Včera darovalo krev 95 lidí, počet dárců neovlivnilo ani období chřipek," prohlásila vedoucí sestra transfuzní stanice Nemocnice Hořovice Jana Šrámková.

Sítem vyšetření by ani žádný nemocný neprošel. „Projev chřipky je viditelný, dále provádíme vyšetření krevního obrazu. Hranice vyšetřovaných hodnot jsou pro dárce přísnější, než při běžných vyšetřeních," vysvětlila vedoucí transfuzního oddělení . 

Jak se objednat?

V současné době má transfuzní oddělení systém objednávání, kdy si dárce zvolí termín k darování krve tak, aby mu to vyhovovalo zdravotně, pracovně i soukromě. Dárce se může objednat také telefonicky na tel. č. 311 542 225 mezi 10.00 – 14.00 hod. nebo emailem darci@nemocnice-horovice.cz.