„Chtěla bych dárce upozornit, aby peníze za kytičky dávali přímo do vaku, ne do ruky prodávajícího. Organizátorem květinového dne pro Beroun, Hořovice a okolí je Klub Zvonek z Králova Dvora. Letos musí prodat 10 450 kusů kytiček," uvedla k akci předsedkyně králodvorského Klubu Zvonek  Jarmila Dolejší.

Veřejná sbírka letos, stejně jako v minulých letech, slouží kromě výběru finančních prostředků na projekty Ligy také k upozornění veřejnosti na prevenci onkologických onemocnění. Proto ke každé kytičce obdrží dárce i informativní letáček o této zákeřné nemoci. Málokdo z lidí si dokáže představit jak krutá tato nemoc je.

Tématem letošní sbírky jsou nádorová onemocnění ledvin a to proto,  že v naší zemi vzrostl
výskyt nádorů ledvin za posledních 35 let téměř na čtyřnásobek. Česká republika se tak dostala na první místo v celosvětovém srovnání četnosti  tohoto onemocnění.

U nádorů ledvin, které tvoří asi 6 % všech nádorových onemocnění, není jednoznačný vztah mezi příčinou a důsledkem, jako je to třeba zřejmé u nádorů plic. Nádorové onemocnění ledvin je totiž multifaktoriální záležitostí. Jedním z vysvětlení zvýšeného výskytu jsou i zlepšující se diagnostické možnosti dnešní medicín.