V domečku na Vráži nyní našli azyl handicapovaní klienti obecně prospěšné společnosti Klubíčko. A v sobotu se konalo slavnostní otevření.
„Na základě poptávky klientů Klubíčka i dalších zájemců a za podpory řady dárců jsme vybudovali na Vráži u Berouna bezbariérový penzion a rozšířili tak své služby o možnost celoročního ubytování i využívání odlehčovacích služeb," uvedla ředitelka Klubíčka Alena Pecková a uskutečnila tak svůj velký sen.

Klienti Klubíčka dosud žijí ve svých rodinách, které jim zabezpečují veškeré zázemí, navštěvují speciální školy a jiná zařízení, v Klubíčku využívají sociální služby a jezdí s ním na tábory, výlety a rodinné pobyty. „Vzhledem k věku klientů a zdravotnímu stavu jejich rodičů vyvstala potřeba urychleně vybudovat možnost trvalého bydlení i přechodného ubytování klientů mimo rodinu. Loni v létě se nám podařilo nalézt větší rodinný dům v běžné zástavbě v obci Vráž, jehož dispozice splňují většinu našich požadavků a umožňují pro klienty vybudovat pohodlné bydlení s dostatečným soukromím pro klienty," zdůraznila Alena Pecková.

Od plánů přešlo k činům a od 1. března penzion využili první klienti.

„Náš bezbariérový penzion je rodinného typu pro celoroční bydlení a pravidelné i nárazové odlehčovací pobyty dětí a dospělých ve věku 1 – 64 let s různými typy a stupni zdravotního postižení," popsala služby penzionu ředitelka Klubíčka.

A najdou zde nejen ubytování, ale i uplatnění. „Někteří z klientů jsou velmi šikovní a po absolvování Tréninkového pracoviště Klubák budou zaměstnáni v kuchyni, při úklidech, v prádelně na zahradě, dílně apod. Další klienti jsou naprosto odkázáni na naši péči – podáváme jim jídlo a pití, kompletně zajišťujeme jejich hygienu, polohujeme a snažíme se jim zpříjemnit život pomocí terapií a zapojovat je do různých aktivit," uvedla Alena Pecková.

O všechny klienty se nepřetržitě stará tým kvalifikovaných pracovníků.

Penzion na Vráži má za sebou sobotní slavnostní otevření, ale domeček si můžete přijít prohlédnout i vy v rámci Dne otevřených dveří. „Ten se bude konat v neděli 6. dubna od 11 do 18 hodin v Penzionu Klubíčko, Květnová 109, 267 11 Vráž," zve všechny do penzionu Alena Pecková.