Do akce profesionální hasiči vyjíždějí nejen s běžně známými zásahovými vozidly: cisternovými automobilovými stříkačkami, výškovou technikou a menšími auty, využívanými především při pomoci na místě dopravních nehod. Slouží jim také nosič kontejnerů, na který je možné rychle naložit právě to vybavení, jež je zrovna potřeba: nosič kontejnerů. Přičemž připraveny jsou kontejnery plné pomůcek pro rozmanité typy zásahů; v nich je spousta užitečných věcí, které se v běžných hasičských autech nevozí.

Hasičský záchranný sbor v Neratovicích
Koronavirus vyřadil ze služby hasiče v Neratovicích

Do této rodiny kontejnerů v Berouně nově přibyl rozměrný box s označením KTE – technický kontejner. Ten společnost ze Slatiňan na Chrudimsku, jež se specializuje právě na zařízení pro hasiče, vyrobila podle návrhu berounských hasičů tak, aby plně odpovídal jejich potřebám. Nešlo přitom jen o nějaké halabala obecné představy, ale o opravdu velmi detailní stanovení, co kam patří, plyne ze slov Milana Provazníka pracoviště IZS a služeb berounského územního odboru profesionálních hasičů.

„Na návrhu se podíleli zejména příslušníci chemické služby hasičské stanice Beroun a konstrukčně návrh zaštítil technik strojní služby ze směny A Jaroslav Šantora, který nejen nakreslil technické výkresy, ale i osobně konzultoval s pracovníky firmy KOBIT všechny technické detaily během výroby,“ připomněl Provazník.Nový kontejner podle jeho slov v Berouně nahradí celkem tři dosud používané menší a technicky již dosluhující technické kontejnery: slučuje kontejnery chemický, protiplynový a pro řešení ropných havárií.

To přináší vybavení jak na místě zásahu, kde je k dispozici více vybavení, tak už i při samotném vyjíždění do akce. „Sloučením si berounští hasiči výrazně zvýšili taktické možnosti nasazení kontejneru – a zároveň si významně zjednodušili a urychlili vlastní manipulaci při výjezdu této pomocné techniky,“ vysvětlil Provazník.

Ilustrační foto-
Koronavirové nákupy kraje: už 120 milionů korun

Připomněl dále, že hasiči při návrhu podoby kontejneru nejen dbali na rozmístění uložených pomůcek podle tematických sekcí, ale také mysleli na to, aby se s ním dobře pracovalo za všech okolností. „Drobný materiál je uložen v unifikovaných plastových přepravkách tak, aby manipulace s ním byla například pro hasiče oblečené do přetlakových obleků co možná nejkomfortnější,“ uvedl Provazník příklad.

Užitečně vymyšlenou vychytávkou je například zadní čelo: může posloužit jako krycí střecha chránící hasiče při oblékání v případě zásahu za nepříznivého počasí; nechybí ani sklápěcí lavička. A dokonce je při výjezdu možno část vybavení operativně zaměnit za to, co bude na místě zásahu skutečně potřeba: vozíky s nornou stěnou lze bleskově vyjmout a nahradit vozíky s náhradními dýchacími přístroji a tlakovými láhvemi. Nechybí ani osvětlení (včetně výstražných světel pro označení překážky na silnici) či elektrická zásuvka. Akumulátory se přitom mohou dobíjet nejen ze sítě na garážovém stanovišti, ale i na autě během převozu.