„V současné době je hotová dokumentace pro stavební povolení a máme podanou žádost o stavební povolení,“ uvedl místostarosta Berouna Michal Mišina.

Na vypracování projektu město počítalo v letošním rozpočtu s částkou zhruba dva miliony korun. Původně měly opravy berounského koupaliště začít už za pár měsíců. Město jejich zahájení plánovalo na jarní měsíce.

„V tomto případě bychom ale museli koupaliště na Velkém sídlišti na jednu sezonu uzavřít. Kdyby opravy začaly od září, můžeme jeho areál v letních měsících příštího roku lidem zpřístupnit. Až koupací sezona skončí, tak by se začalo s opravami,“ vysvětlil Michal Mišina s tím, že to je varianta, kterou vedení města v současné době zvažuje.

Stavební práce by se daly časově zvládnout tak, aby byly hotovy do června následného roku a zrekonstruované koupaliště se mohlo na letní sezonu 2020 otevřít. „Tím by nedošlo k výpadku ani jedné letní sezony,“ dodal místostarosta Berouna.

Rekonstrukce koupaliště zapadá do koncepce revitalizace Velkého sídliště včetně prostoru před Hvězdou a vzniku nového parku Homolka.Vzhledem k tomu, že se jedná o finančně velmi nákladnou rekonstrukci a modernizaci berounského koupaliště, vedení Berouna ji rozdělilo na několik etap.

Centrum Velkého sídliště v Berouně by se mohlo své obnovy dočkat v příštím roce.
Beroun už má novou studii na opravu prostoru u Hvězdy

V rámci první etapy by se vybudoval nový venkovní bazén, ve kterém by byly zachovány plavecké dráhy, různé herní prvky, masážní zařízení „Proti původnímu návrhu dojde k jedné podstatné změně. Malý bazén pro děti, který je nyní od toho velkého vzdálen, se nyní na něj napojí. Už nebude oddělený, ale bude jeho součástí. Nyní má každý z nich vlastní technologii, což není ideální. Po rekonstrukci budou oba dva napojeni na jen na jednu,“ vysvětlil Michal Mišina.

Kromě toho všeho by se v rámci první etapy zhotovila příprava na tobogán, jehož výstavba je součástí další etapy. Modernizace stávajícího zázemí přijde na řadu až v rámci třetí etapy.

Rekonstrukci sídlištního koupaliště dali zastupitelé města zelenou v roce 2017. Venkovní koupaliště na Velkém sídlišti bylo vybudované v sedmdesátých letech a jeho technologie je velmi zastaralá a hlavně opotřebovaná. Berounský bazén spravovaly mnoho let berounské technické služby. Koupaliště provozovaly, ale nijak výrazně do něho neinvestovaly. Ty ho pak předaly městu, ale bohužel ve velmi žalostném stavu.

V loňském roce tak vedení Berouna stálo před otázkou co s ním. Objevily se i takové názory, že by se mělo zrušit a pozemky se prodají. Zájem by o ně byl pravděpodobně veliký. O koupališti rozhodovali loni zastupitelé Berouna na veřejném zasedání. Zastupitelstvo mělo vybrat jednu ze tří navržených variant, a to hlasovat pro mnohamilionovou investici do koupaliště a zachovat ho veřejnosti, uvolnit peníze jen na nejnutnější opravy, a nebo koupaliště uzavřít.

Vedení města se ale nakonec rozhodlo i přes odpor některých zastupitelů zachovat venkovní koupaliště obyvatelům města. Před svým konečným rozhodnutím uspořádalo ohledně koupaliště i veřejnou anketu. V té si většina lidí přála jeho zachování. Po ukončení rekonstrukce by jeho provoz měla zajišťovat firma Berounská sportovní.

Posprejovaná zeď u fary v Kostelní ulici v Berouně.
Beroun bojuje se sprejery, za jejich nahlášení vyplatí odměnu