Pavel Mareš z Králova Dvora s napětím očekává, jak v poslanecké sněmovně dopadne projednávání nového návrhu protikuřáckého zákona. Ve hře je totiž absolutní zákaz kouření v restauracích, které doporučil zdravotní výbor. „Jsem velmi společenský člověk, ale astmatik. Kvůli nemoci nemohu navštívit ples ani jinou akci. Na všech se totiž kouří. Manželka si už zvykla i na to, že se mnou nemůže zajít do restaurace na večeři, ale mně vadí, že musím kvůli kuřákům sedět doma. Schválení protikuřáckého zákona bude mým vysvobozením,“ říká s nadějí padesátiletý Pavel Mareš.
Majitelé restaurací se bojí o živnost
Návrh novely protikuřáckého zákona měli poslanci projednávat už v úterý. Projednání bylo ale odloženo na příští týden. A co případnému absolutnímu zákazu říkají majitelé restaurací?
Vladimír Počta, který provozuje berounskou restauraci Na Baště a je nekuřák, s absolutním zákazem kouření v restauracích nesouhlasí. „Přijal bych zákaz kouření v době obědů, ale vadilo by mi, kdyby u nás v restauraci lidé nemohli kouřit večer. Jestli se v restauracích nebude smět kouřit, nebude k nám večer nikdo chodit a my budeme prodělávat,“ myslí si Vladimír Počta.
Z hospody bude kuřácký klub
Stejné obavy má i spolumajitel restaurace U Bělohlávků v Králově Dvoře Oldřich Bělohlávek. „Jsme dělnická hospoda. Devadesát procent našich hostů kouří. Když zákon poslanci schválí, přestanou k nám chodit,“ uvedl Oldřich Bělohlávek a dodal, že pro tu horší variantu už mají řešení. „Z restaurace uděláme jednoduše klub pro kuřáky a máme po starostech se zákazem,“ řekl Bělohlávek.
Obavy provozovatelů restaurací ale vyvracejí zkušnosti modernějšího zařízení, které sídlí v objektu berounské Lokomotivy. Místní sportbar je nekuřácký. „Zákazníků máme hodně. Na pivo k nám chodí lidé, kteří kvůli kuřákům dříve museli sedět doma. V pátek a v sobotu je u nás plno. Stoly máme dokonce rezervované už čtyři týdny dopředu,“ upozornil Michal Podlašecký. Problémem ale není jen kouření v restauracích, ale i v zaměstnání. Majitelé firem si uvědomili, že zaměstnanec, který kouří, je méně výkonný, a pokud není kontrolován, stráví nečinností při „kuřáckých přestávkách“ téměř 60 minut. Již tato skutečnost je zejména pro menší fimy velkou ekonomickou zátěží. V některých z nich se proto smí kouřit pouze v pauzách určených k odpočinku.