Do Zdic už loni dorazili geodeti, kteří začali místo pro novou rozhlednu zaměřovat. „V uplynulém roce začaly stavební práce.,“ uvedl místostarosta Zdic Přemysl Landa. Do akce byly podle něj investovány asi dva miliony korun, samotná rozhledna by stála kolem pěti milionů.

Řemeslníci ale z Knihova zase rychle zmizeli. Osud rozhledny totiž ovlivnily krajské volby. Nové vedení úřadu některá rozhodnutí svých předchůdců změnilo a miliony na výstavbu rozhledny odmítlo poskytnout.

Stavba, která měla být realizována vei čtvrté etapě obnovy lesoparku, tak zamrzla. S ní se svezla i výstavba víceúčelového hřiště, občerstvení, skladu a WC. Představitelé města chtěli v rámci této etapy zajistit místním, turistům a hlavně rodinám s dětmi relaxační prostředí.

Martin Jordán na MČR žactva ve veslování byl ve finále B a na MČR kanoistů  se probojoval do širšího  semifinále na 200 m K1.
Berouňané si vyzkoušeli kanoe. A úspěšně!

„Je to škoda, protože náš lesopark navštěvuje hodně lidí a konají se zde akce pro děti,“ poznamenala Iveta Daňková ze Zdic.

Projekt s názvem Lesopark Knihov Zdice se už řeší několik let. Do obnovy město společně s dotacemi investovalo přes deset milionů korun. Vznikly zde nové cesty, lavičky, dětské hřiště a další.

Z tohoto důvodu chtějí představitelé města výstavbu rozhledny financovat z jiných zdrojů. Krajský úřad jim v případě, že v budování bude město pokračovat, poskytne zpracovanou projektovou dokumentaci.

Rozhledny patří mezi nejčastější a nejoblíbenější cíle turistů. Na Berounsku se velkému zájmu těší rozhledna Máminka, která stojí nedaleko obce Hudlice. Dřevěnou rozhlednu ve tvaru trianglu na Krušné hoře nechala obec vybudovat za účelem zatraktivnění Hudlicka.

A svůj účel podle slov místostarosty obce Rudolfa Hrkala bezezbytku splňuje.

„Nejenže splnila to, co jsme si od její výstavby slibovali, naše očekávání dokonce předčila,“ potvrdil Rudolf Hrkal.

Za více než dva roky provozu se stala velkým lákadlem nejen pro turisty z okolí, ale ze všech koutů republiky.

Rozhledny na Berounsku. Zdroj: Deník

„Návštěvnost už samozřejmě není taková, jako po otevření, ale pořád je hodně vysoká. Nevěřili jsme, že by bylo možné, aby ji navštívily stovky lidí za jediný víkend. Jezdí sem lidé z celé republiky. Často jezdí přes obec, což pomůže k obecnému zvýšení povědomí o Hudlicích a okolí,“ pochvaluje si místostarosta.

Z třiatřicet metrů vysoké rozhledny, na jejíž vrchol vede celkem 96 takzvaných myšlenkových schodů s vyrytými vzkazy, dohlédnou lidé nejen na krásnou krajinu křivoklátských lesů, ale v případě příznivého počasí až na Sněžku a Krušné hory. Rozhledna je v provozu po celý rok, vstupné se zde neplatí.

O vlastní rozhlednu usilují i představitelé Hořovic. Konkrétně v lesoparku Dražovka, který momentálně prochází revitalizací. Radnice už má kromě vytipovaného místa i zhotovený projekt.

Dokončení nového školního pavilonu, na který město získalo historicky největší dotaci 60 milionů korun, je plánované na konec roku.  Jedná se o největší stavební akci v plné režii města Králův Dvůr.
Králův Dvůr investuje do školy téměř 150 milionů

„O vybudování rozhledny uvažujeme, hodně o jejím stavbě nyní diskutujeme. Někomu se tento nápad líbí, najdou se ale samozřejmě také jeho odpůrci. Osobně si myslím, že by to nebyla chyba,“ konstatoval hořovický starosta Jiří Peřina.

Mezi zastánce, kteří by rozhlednu v hořovické Dražovce uvítali, patří místostarostka města Jana Šrámková. Ta se ji snaží prosadit už několik let. „Do města by přilákala další návštěvníky a turisty. Hořovice by zase o něco víc zviditelnila,“ má jasno.