A městu se daří i po ekonomické stránce. Na přístavbu školy, která začala již před několika měsíci, získalo 60 milionů korun od ministerstva financí. Nyní Králův Dvůr obdržel dalších 10 milionů korun od Středočeského kraje. „Celkové nálady na přístavbu včetně nutných úprav, jako je například rozšíření jídelny a kuchyně, se blíží k částce 130 milionů korun, takže se nám díky těmto dotacím sníží naše výdaje,“ uvedl starosta Králova Dvora Petr Vychodil.


Město tak do přístavby základní školy investuje z vlastních zdrojů přibližně 60 milionů korun.


„Udělali jsme výběrové řízení na úvěr a získali jsme úvěr pod 0,2%. Takže se nám vyplatilo vzít si 50 milionový úvěr,“ konstatoval Petr Vychodil.
Přístavba králodvorské základní školy, která tak v berounském regionu pojme největší počet dětí, bude dokončená v lednu příštího roku. Podle slov starosty se ale možná podaří areál otevřít dříve. Navíc se budoucí žáci mohou těšit na opravdu zajímavý design nejen na fasádě přístavby, ale i uvnitř budovy. Barevně sladěné chodby i třídy s obrazovými doplňky děti určitě nadchnou.

Parkování. Ilustrační foto.
Modré zóny zaberou v ulicích další plochy


„Kromě stavby tohoto pavilonu jsme se navíc rozhodli i pro rekonstrukci střechy na stávajícím pavilonu,“ dodal starosta. Původní budova školy už novou fasádu i okna dostala, střecha je tak pomyslnou třešničkou na dortu.


V červenci na škole začaly ještě další stavební práce, a to výměna oken a zateplení fasády na tělocvičně. I na tuto akci se městu podařilo získat dotaci, tentokrát z Fondu životního prostředí.


Dalo by se říct, že na škole, která prošla tak zásadní rekonstrukcí a nyní dostane i novou přístavbu, již nelze nic vylepšovat. Starosta Petr Vychodil ale představil další novinku, která rozhodně potěší místní žáky. „Vznikne nám totiž na střeše šaten tělocvičny prostor, který proměníme na venkovní třídu. Budeme tak mít nejmodernější školu, kompletně zrekonstruovanou, s interaktivními tabulemi ve všech třídách i evakuačním výtahem. Navíc je zcela bezbariérová,“ uzavřel Petr Vychodil. 


Na novou školní budovu se už školáci těší. „Líbí se mi, že to nebude nudná šedá krabice. Jen si jí moc neužiju, za dva roky totiž končím,“ přiznal budoucí osmák Michal.

Lom Velká Amerika.
Na dně Lomu Amerika našli tělo muže


A novou školu vítají i rodiče. „Je to určitě fajn, že se rozšiřuje a modernizuje. Do téhle školy jsem chodil jako dítě a s tím, jaký komfort a zázemí mají dnešní děti, o tom se nám ani nezdálo,“ konstatoval pan Martin z Králova Dvora.