Zdroj: Romana Šimková

Letos už pořádáte jubilejní dvacátý ročník Loučení se zimou na Koukolově hoře, připravili jste si pro tento ročník něco mimořádného?
Ano, vydali jsme na jeho počest výroční turistickou známku a večer pořádáme dole posezení.

Dnes na Koukolovu horu zamířily stovky lidí, jaké byly začátky této mezi turisty tolik populární akce?
My jsme turistický oddíl mládeže a každý rok se vybere jeden oddíl, který připraví zahájení turistické sezony. Když jsme to dostali za úkol my, udělali jsme to na Koukolově hoře. Takže jsme zorganizovali nultý ročník, který byl věnován zahájení jarní sezony. Všem se to líbilo a řekli nám, že bychom s akcí na Koukolovce mohli pokračovat dál. Takže jsme začali požádat akci Loučení se zimou na Koukolově hoře. No a dnes už máme její dvacátý ročník.

Je hodně náročné zorganizovat akci s tak masovou účastí lidí?
Ano, je. Někteří z nás ji zajišťují celých dvacet let a letos mi už i říkali, abychom s tím skončili. Já jim na to ale odpověděla, že by to byla škoda. Takže v akci Loučení se zimou na Koukolově hoře budeme pokračovat. Máme kolem sebe mladší lidi, kteří pořádání této akce od nás převezmou. 

Výšlap na Koukolovu horu je mezi turisty i naturisty velmi oblíbený, máte přehled kolik lidí se jí účastní?
Ano, sama jsem byla zvědavá, jak jednotlivé ročníky vypadaly a podívala se do prezentací. Za těch uplynulých dvacet ročníků se nám zaprezentovalo 10 297 lidí. Bohužel to číslo neodpovídá skutečnému počtu účastníků. Spousta lidí se do prezentačních listin nezapíše.

Podle mého odhadu je tady dnes kolem tisícovky lidí, také to tak bylo u prvních ročníků?
Ne, to ne. Před dvaceti lety neměla naše akce v médiích takovou propagaci jako dnes. V současné době, kdy máme k dispozici internet se o ní dozví daleko více lidí než dříve.