„Podařilo se nám získat hodně dotací a také se nám o deset milionů zvýšil daňový příjem. Poprvé v historii města překročil sto milionů korun. Původní předpoklad byl 96 a ve skutečnosti bude 106 až 110 milionů,“ konstatoval starosta Králova Dvora Petr Vychodil. Městu se v roce 2017 dařilo také v soutěžení veřejných zakázek, kde se mu podařilo ušetřit miliony. Na rok 2018 město plánuje řadu investic, schvalování rozpočtu ho ale teprve čeká. „Myslíme si, že by pro město nebylo výhodné schvalovat rozpočet vloni. Abychom ho mohli schválit v prosinci, museli bychom ho mít připravený už v září a chyběl by nám předpoklad daňového příjmu minimálně za tři až čtyři měsíce,“ vysvětlil Petr Vychodil.

V lednu se podávají žádosti o dotace a koncem února a začátkem března už může mít vedení města informace, zda jejich žádosti postoupily do dalšího kola. „Tyto informace pak můžeme použít při tvorbě rozpočtu,“ poznamenal starosta.

Ilustrační foto.
Předpověď vyšla stoprocentně, vichr zaměstnal hasiče

Město má na letošní rok mimo jiné také podanou dotaci na revitalizaci lesoparku s lanovým centrem u hřbitova. „V případě, že dotaci nedostaneme, zastupitelé Králova Dvora odsouhlasili, že akci zrealizujeme z vlastních zdrojů. Lanové centrum bude nad hřbitovem podél současné cyklostezky. Jeho návštěvníci budou mít k dispozici i parkoviště, které je u kostela, což je kousek od lanového centra. Zhruba dvě stě až tři sta metrů,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

Policie pátrá po pohřešované dívce.
Policie pátrá po Anně Sýkorové

Největší investiční akcí letošního roku bude ale pro Králův Dvůr rekonstrukce budovy bývalé zvláštní školy, kterou město dostalo do užívání takzvaným bezúplatným převodem od Středočeského kraje. „Budeme ji předělávat na mateřskou školu. Máme zpracovaný projekt na výstavbu čtyř tříd. V letošním roce bychom byli schopni celou akci zafinancovat z vlastních prostředků, ale prozatím nám budou stačit dvě nové třídy,“ upřesnil Petr Vychodil.

Z tohoto důvodu město investiční akci rozdělilo na dvě etapy. V letošním roce vybuduje pouze dvě třídy a v příštím roce další dvě. „Máme k tomu i jiný důvod. V případě, že bychom letos otevřeli čtyři třídy, tak nám je dětmi naplní okolní obce a my bychom měli v dalším roce problém, protože by nám chyběly místa pro naše děti. Proto akci zrealizujeme na etapy,“ dodal starosta.

Bazén. ilustrační foto.
KRÁTCE: Peníze pro Hořovice a nová rolba v Berouně