Katastrofální dopravní situaci v Hořovicích by měla vyřešit dlouho očekávaná výstavba kruhového objezdu na Valdeku. Jeho realizací se městu zavázala společnost Lidl, která v této lokalitě staví obchodní dům. S pokračující výstavbou ale zároveň vzrostly pochyby obyvatel města o tom, zda bude vůbec kruhový objezd dosahovat dostatečných rozměrů. Parametry nového objezdu ověřili tedy sami radní při výjezdním zasedání rady města, která se uskutečnila ve středu. Řidič objednaného nákladního automobilu ale problematickou křižovatkou projet nedokázal.

Je objezd opravdu malý, nebo stačí?

„Projektant navrhl kruhový objezd naprosto chybně. Tím by bezpochyby naprosto zabil celou dopravní situaci v Hořovicích,“ řekl rozhořčeně přímo při zkoušce radní Milan Palouš. Z úst radních ale létala ve středu vzduchem dokonce i vulgární slova. Přes noc se ovšem celá situace jakoby zázrakem vyřešila. „Dost velký vliv včera sehrály nezasypané uzávěry na vodu, a když se dnes nechaly zasypat štěrkem, tak bylo vše v pořádku,“ sdělil den poté místostarosta Václav Pomma. „Nedá se říci, že by bylo vše v naprostém pořádku, ale je to relativně ve slušném stavu,“ připojuje se také starosta města Luboš Čížek. „Včera to vypadalo trochu dramaticky. Radní Palouš použil poněkud silná vyjádření,“ připouští starosta, podle kterého byly ale urychleně podniknuty kroky k nápravě.

Řešení přinesly drobné úpravy

Původní vyjádření, že projekt na kruhový objezd je zcela chybný, dokázaly tedy vyřešit drobné technické úpravy. „Velký vliv mělo umístění obrubníků, ale třeba také málo zasypaný povrch, proto nákladní vůz nemohl z objezdu vyjet ve směru na Komárov,“ vysvětluje starosta. Velikostní parametry kruhového objezdu jsou tedy podle starosty i místostarosty v normě. V průběhu srpna by měl být na Valdeku spuštěn zkušební provoz kruhového objezdu.