Zastupitelé Králova Dvora plánují ve městě výstavbu dalšího kruhového objezdu. Ten se ale nebude stavět v lokalitě Na Knížecí či U Tří zvonků ale na kraji Zahořan. V této části Králova Dvora by měl propojit silnice na Beroun a Hudlice. „V této lokalitě se velmi rychle rozrůstá zástavba a v návaznosti na územní plán se zde bude stavět i v budoucnosti. Z tohoto důvodu je zde potřeba nějakým způsobem vyřešit dopravní situaci. Podle nás je nejlepším řešením výstavba kruhového objezdu,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Karel Mencl.

Signalizace provoz na silnici nezpomalí

Podle vyjádření starosty je kruhový objezd pro řešení dopravní situace v této lokalitě vhodnější než výstavba světelné signalizace. „Každopádně bude bezpečnější. Zpomalí totiž výjezd ze Zahořan do Králova Dvora. Kromě toho je světelná signalizace v porovnání s kruhovým objezdem náročná na provoz a údržbu,“ vysvětlil starosta Králova Dvora.

Protože výstavba kruhového objezdu souvisí s rozšířením vedlejší silnice ve směru ze Zahořan na Beroun, musí město zajistit jeho zanesení do zpracované studie. „Na silnici ze Zahořan do Berouna už je studie připravená. Chybělo tam jen dokreslení kruhového objezdu. Za doplnění studie město zaplatí 31 tisíc korun,“ upozornil místostarosta Králova Dvora Petr Vychodil.

Tato částka byla součástí rozpočtových změn, které zastupitelé Králova Dvora schválili na posledním veřejném zasedání. Po provedených úpravách začnou představitelé města shánět na kruhový objezd finanční prostředky.

Kruhový objezd by měl financovat krajský úřad

„Protože se bude stavět na silnici třetí třídy, která nepatří našemu městu, ale kraji, požádáme o jeho vybudování krajský úřad,“ informoval starosta Králova Dvora. Město bude financovat úpravy komunikace ze Zahořan do Berouna, kterou chtějí jeho představitelé rozšířit na šest metrů. „Chceme, aby splňovala veškeré parametry pro provoz osobní i nákladní dopravy. U silnice bude i chodník. Přilehlé pozemky jsme už vykoupili od soukromých majitelů. Za jeden čtvereční metr dostali dvě stě korun,“ uvedl starosta Králova Dvora.