V Lážovicích objevili obyvatelé obce koncem června letošního roku uskladnění nebezpečných chemikálií. Uplynuly více než tři měsíce a odbor životního prostředí Městského úřadu Hořovice stále mlčí. Nebezpečné látky se nacházejí na jednom uzavřeném pozemku v obci. Představitelé obce ihned reagovali a věc nahlásili profesionálním hasičům. „Na podnět místních obyvatel, kteří v obci objevili viditelné olejové skvrny, jsme přivolali hasiče. S nimi se na místo dostavil i zástupce odboru životního prostředí při Městském úřadu v Hořovicích. Z místa, kde jsou nebezpečné látky uskladněny, byla pořízena fotodokumentace i video,“ popisuje situaci starosta Lážovic Jiří Budil a dodává, že uskladněné chemikálie zůstaly v obci po podnikatelích, kteří se v Lážovicích již nezdržují.

Šetření odhalilo tisíce litrů ropných látek

„Při místním šetření bylo na místě zjištěno přes dva tisíce litrů ropných látek. Jednalo se o sudy a barely s olejem a kyselinou,“ líčí Budil. „Olejové skvrny se objevily na hranici soukromého pozemku a obecní cesty. Jeden barel byl umístěn přímo u oplocení pozemku, na němž se chemikálie nacházejí. Ostatní nádoby se škodlivinami byly rozmístěny po celém areálu objektu. První červnové šetření pouze přítomnost látek odhalilo. „Aby se zjistil obsah nalezených sudů a barelů, byly všechny dostupné nádoby otevřeny. Tímto průzkumem byla zjištěna přítomnost ropných produktů,“ potvrdil velitel hořovických profesionálních hasičů Stanislav Bubník. Ten také potvrdil, že se místního šetření účastnil i zástupce hořovického životního prostředí.

Nad chemikáliemi se propadá střecha budovy

Prvního šetření se majitel objektu nezúčastnil. V uzamčených budovách tak zůstaly další nádoby, které se nepodařilo prozkoumat. Likvidace odhalených škodlivých látek nebyla do dnešního dne vyřešena. „Pouze jeden barel, který se nacházel u plotu objektu, byl přemístěn na betonový podklad,“ upřesňuje starosta Budil. Část budovy je v dezolátním stavu a střecha se propadá přímo na sudy s chemikáliemi. „Od června jsme od životního prostředí neobdrželi žádná vyjádření. Objekt s nebezpečnými chemikáliemi se nachází na nejvyšším bodu obce. Občané mají obavy z kontaminace vody ve studních,“ potvrzuje nespokojenost obyvatel Lážovic starosta, který dodává, že řešení situace urgoval osobně i v srpnu a ani na toto upozornění nepřišla z hořovického odboru životního prostředí odpověď.

K dalšímu jednání dochází až po čtvrt roce

S dotazem na způsob řešení lážovického problému oslovil Berounský deník odbor životního prostředí koncem minulého týdne. „Žádný záznam z akce jsme neobdrželi. K dispozici máme pouze vyjádření starosty Lážovic ze začátku září. Jeho obsahem je žádost o prošetření částečné sanace a odvozu ropných látek z 28. června letošního roku. Termín prošetření není stanoven a prozatím neznáme ani majitele objektu,“ sdělila pracovnice životního prostředí Dana Dlouhá. Odbor životního prostředí byl Berounským deníkem osloven i v pondělí 8. října. To už měli úředníci jasněji. „Přiznávám, že došlo mezi pracovníky našeho odboru životího prostředí ke komunikativnímu nedostatku. Místní šetření v Lážovicích je svoláno na příští čtvrtek,“ sdělil vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Hořovice František Marek. Jeho podřízená Dana Dlouhá potvrdila, že k tomuto řízení je přivolán i majitel objektu.