Další sdělili, že je situace zatím klidná. Všichni lékaři jsou však zajedno v tom, že by se lidé měli nyní vyhýbat všem hromadným akcím.

Počet virových onemocnění se začal zvyšovat například na Hostomicku. „A to už před Vánoci. O prázdninách se zvýšený počet utlumil a nyní už lidé chodí více a více," popsala aktuální situaci dětská lékařka Daniela Štorchová.¨

Ta by ráda upozornila, že ani zdraví lidé by v současné době neměli vyhledávat větší kolektivy. Neměli by také chodit do velkých nákupních center, kin a divadel. Tak mohou výrazně zabránit rozšiřování nemoci. „Navíc by lidé měli vždy doléčit jakékoliv nachlazení. To samozřejmě platí i v případě dětí," konstatovala lékařka, která radí maminkám malých batolat, ať je zbytečně neberou na nákupy a nechají je raději pohlídat babičkou nebo jinou zodpovědnou osobou. Vhodné jsou naopak procházky v přírodě.´

Příznaky chřipky by neměl nikdo v žádném případě podcenit „Je to stejné jako každý rok. Když se lidé necítí dobře, měli by rozhodně zůstat doma. Jestliže vysoké teploty trvají například tři dny, je třeba včas navštívit lékaře," sdělila Daniela Štorchová.

To samé radí i praktický lékař z Berouna Miroslav Sudík. „Nemocní lidé musí být 
v klidu a důležitý je také dostatek tekutin. Jestliže po dvou třech dnech neklesne teplota a přidají se další komplikace, je návštěva odborníka nezbytná," uzavřel praktický lékař .