Kde se potýkají s dramatickým úbytkem léků, je například lékárna na berounském Husově náměstí, která zde funguje už více než padesát let. V tomto případě ještě některé přípravky na nachlazení nabízené ve volném prodeji jsou, ale jejich zásoba se rychle zeštíhluje.

„Co vím, tak v okrese není vůbec k sehnání ibuprofen. Kromě dětských přípravků jak v čípkové, tak i sirupové formě začíná docházet i paralen jako základní látka na virové obtíže. Máme ale například ještě směsné horké nápoje, v kterých ale není čistý paracetamol,“ řekla majitelka berounské lékárny Olga Soukupová.

Dětské oddělení v hořovické nemocnici
Hořovická nemocnice zažívá nával dětských pacientů. Na jipce skončili i kojenci

Horší to je s léky na recept. V tomto případě jich chybí desítky a na výdeji musí pacienti často vybírat z alternativ jiných výrobců. „Máme vyjetý seznam na dvou stránkách A4 a na každé z nich je kolem padesátky léků na předpis, které chybí. Zatím je tedy umíme nahradit výrobky od jiných firem a mohu říct, že pacienti jsou celkem spokojeni, ale výpadky jsou obrovské,“ uvedla lékárnice s tím, že ve většině případů se jiná varianta tedy daří najít.

Nejde to ale pokaždé, jak pokračovala: „Ale pak tu jsou přípravky, které prostě nejsou. Pak pacienti musí obíhat lékárny, volat, ale nakonec stejně končí u lékaře a s jeho pomocí hledají náhradu.“

Nemocných s infekcemi dýchacích cest včetně chřipky za týden v ČR přibylo o třetinu
Chřipka a RS viry: Nemocných v ČR dál přibývá. Ministerstvo mluví o epidemii

Navíc není jisté, kdy se dodávky vrátí k normálu. „Přesné informace, kdy a který lék dostaneme, bohužel nemáme. Většinou nám distributoři vzkazují, že datum dodání konkrétního léku, není známé,“ řekla lékárnice a s úsměvem si přála, aby hlavně při současné nemocnosti za tárou s kolegyněmi vydržely.

V lékárnách společnosti Senimed je situace o něco lepší. Ta provozuje pobočky, které se nacházejí v areálu obou regionálních nemocnic v Berouně a Hořovicích. Další pobočky byly teprve před několika měsíci otevřeny v Žebráku u kostela a v Hořovicích na náměstí. Všechny spadají do holdingu Akeso, jenž rovněž vlastní obě nemocnice.

Když jeden lék chybí, pacient jen přejde na lék od jiného výrobce, ale léčí se dál úplně stejně jako dosud.
Penicilin? Nemáme. Lékárnám chybí důležité léky. Co dělat, když nemají ten váš

Podle slov vedoucího lékárníka Tomáše Veverky, nemocnice musí splňovat předepsanou kvalitu péče, takže mají léčiva naskladněná v mnohem větších počtech, než je obvyklé. „Situace je tedy vcelku uspokojivá. Máme penicilinová antibiotika, tabletová i injekční, cefalosporinová antibiotika. Léky na nachlazení, kašel, bolest a horečku také máme. U dětských forem chodí dodávky nepravidelně, ale očekáváme stabilizaci stavu během Vánoc,“ sdělil Veverka s tím, že například paracetamolové čípky si v laboratoři vyrábí sami.

Dvě jejich největší pobočky, které jsou ve zmíněných nemocnicích, navíc nabízejí online přehled naskladněných léků. Ve čtvrtek 22. prosince lékárny oznámily, že konečně dostaly léky ke snížení horečky - Nurofen, které jsou nyní v prodeji.