Pro unikátní turistickou oblast Brdy a Podbrdsko se v Malé Vísce chystá nové parkoviště. Tento záměr však ještě mohou provázet debaty, jak ukazuje zkušenost z nedalekého Zaječova. Tam se část místních před časem vzepřela proti záměru kraje (podporovanému i vedením obce) vybudovat v sousedství rozlehlé výcvikové a vzdělávací centrum typu Svět záchranářů, kde se předpokládalo i parkování návštěvníků brdské oblasti. Dlouhá však má jasno: už se blýská na lepší časy. S novým parkovištěm mohou lidé počítat. Snad i s parkovišti.

Plány na nová parkovací místa

Dlouhá odkazuje na aktivity spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko s tím, že loni v srpnu byla podepsána darovací smlouva na finanční dar Mikroregionu Hořovicko. „Dar ve výši 297 660 Kč je určený na zpracování projektové dokumentace pro výstavbu parkovišť v obci Malá Víska ve výši 102 850 Kč, v obci Chaloupky ve výši 97 405 Kč a v městysu Komárov ve výši 97 405 Kč,“ upřesnila. S tím, že loni v létě byla podepsána objednávka na zpracování projektové dokumentace na výstavbu parkoviště v Malé Vísce. „Projekční firmou je FanIT – Ing. Kapal, Kublov,“ uvedla podrobnosti.

Ilustrační foto.
Koronavirus už mladým nezabrání získávat praktické dovednosti

Předseda dobrovolného svazku obcí Mikroregion Hořovicko Ondřej Vaculík připomíná, že obce Malá Víska či Chaloupky jsou příkladem těch, které leží na samé hranici Chráněné krajinné oblasti Brdy; dříve na hranici brdského vojenského újezdu. „Ovšem v té době nebyl zájem na rozvoji turistického ruchu, spíše naopak – do újezdu se smělo pouze s propustkou, vydávanou omezeně. Proto ani příjezdová cesta neumožňovala žádné parkování, ba ani prosté otočení automobilu,“ upozornil Vaculík. S tím, že dnes je situace jiná.

„Nedaleko Malé Vísky je Jindřichova skála s atraktivní vyhlídkou na hrad Valdek. Je to oblíbený turistický cíl – jenže návštěvníci často zatarasili auty cestu, parkovali na soukromých pozemcích a podobně. Oficiální parkoviště, jehož projekt vznikl díky spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko a díky svazku obcí Mikroregion Hořovicko, tuto tíživou situaci řeší. Nyní je na osvícené samosprávě obce v čele se starostkou Martinou Sitnerovou, aby se podařilo zajistit peníze na realizaci,“ uvedl Vaculík.

Již na přelomu loňského a letošního roku se uskutečnila jednání a místní šetření s účastníky řízení – Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Vojenskými lesy a statky ČR, z nichž vzešly dohody o podmínkách, které upřesnily výsledný návrh podoby plochy se 47 parkovacími místy v Malé Vísce. „Obec Chaloupky a městys Komárov čeká podobný postup v následujících měsících; v tuto chvíli obec Chaloupky od projektanta obdržela návrhy parkoviště, které se budou projednávat,“ konstatovala Dlouhá, že parkování se na Hořovicku řeší i na dalších místech v okolí.

Výhled na Brdy i zbytky hradu

Samotná podhorská obec – v nadmořské výšce 552 metry – v minulosti známá pod označením Malé Vísky, protože zahrnuje dvě oddělené části vzdálené od sebe asi 300 metrů, má historii zaznamenanou od 16. století. Tehdy v oblasti působili dřevaři, uhlíři a těžaři železné rudy. Může se pochlubit nejen tím, že je výchozím místem pro návštěvníky Brd; v sousedství se také nachází zmiňovaná přírodní památka Jindřichova skála s vyhlídkou na zbytky hradu, k jehož zkáze přispěl nezájem majitelů o údržbu.

Testování dětí na covid. Ilustrační foto.
Stojánky i nově testy PCR. Kraj ohlašuje změny v testování dětí

Přímo v obci je nepřehlédnutelná budova bývalé školy; nyní sídlo obecního úřadu. V sousedství stojí pomník připomínající válečné oběti – přičemž pozorné návštěvníky „z města“, pro něž jsou uváděná jména neznámá, zaujme kumulací typografických i pravopisných chyb (a to shodou okolností přímo pod obřím nápisem Škola – základ života). Vypadá však nyní lépe než před časem: v minulých letech nechala obec nápisy přezlatit a pomník narovnat.