Prvním narozeným miminkem v letošním roce je Stela Hlaváčková. Narodila se ráno v 7.13 hodin, tedy necelých osm hodin po silvestrovské půlnoci. „Byla to klidná služba. Μěli jsme průměrný počet porodů, tedy pět, s tím, že přes silvestrovský den se narodila dvojčátka, dvě holčičky. Stela si počkala na nový rok. Jsou pak i hektické dny, kdy máme deset i víc porodů“, komentuje Věra Pavlů, primářka hořovické porodnice, která měla službu přes Silvestr a první den roku. „Naše porodnice je už známá po celém regionu. Proto sem jezdí rodičky nejen z přilehlé spadové oblasti, ale i z Prahy,“ dodává.

Ilustrační foto
Žena, která ráno porodila a večer utekla, se sama přihlásila policii

Novoroční holčička měřila 49 centimetrů a vážila 3,520 kilogramu. Její maminka, osmadvacetiletá Lucie Hlaváčková, pochází z nedalekého Libečova a pracuje v administrativě logistické firmy. Je to její první porod. „Stela se narodila podle původního plánu. Termín porodu byl skutečně stanoven na první den nového roku,“ konstatuje Stelina maminka. S výběrem porodnice neváhala: „A to nejen kvůli krátké vzdálenosti do Hořovic, ale také z důvodu velmi příznivých referencí od kamarádek, které zde dříve porodily“ svěřila se nám novopečená maminka. Vyjadřuje své poděkování doktorkám i sestrám, které jí při porodu pomáhaly.

„Porodnice U Sluneční brány v Nemocnici Hořovice je mezi rodičkami velmi oblíbená. Láká je nejen moderní vybavení s veškerým komfortem, ale také příznivé reference a vlídný přístup našeho personálu,“ konstatuje spokojeně MUDr. Milena Dokoupilová, primářka neonatologického oddělení. Nejlepším důkazem jejího tvrzení je i stále se navyšující počet porodů – zatímco v době privatizace nemocnice v roce 2007 se počet porodů pohyboval kolem tisícovky, v předloňském roce jich bylo 1 701 a minulý rok o něco více - 1 738 porodů. Celkem se narodilo 1760 miminek, z toho holčiček bylo 857 a 903 chlapečků. Jednadvacetkrát maminky přivedly na svět dvojčata.

Laserové centrum ELI Beamlines
Může být potřeba méně domovů pro seniory? Pomoci mohou technologie