Přímo ze středních Čech si budou moci lidé k příchodu zimy připít například mladými víny z Vinných sklepů Kutná Hora, které jsou jedním z mála středočeských a pražských vinařských podniků, které svatomartinské víno tentokrát připravily.

Letošní úrodu hodnotí kutnohorští vinaři jako dobrou, sezona však byla náročná. Po chladném jaru a deštivém létu prospělo úrodě slunné září. „Letošní rok byl dobrý především pro bílá vína. Celkově je tato sezona s dostatkem kyselin a aromatických vůní velmi dobrá,“ uvedl generální ředitel sklepů Lukáš Rudolfský.

Slavnostní otevření nového Snoezelenu
OBRAZEM: Základní škola pro děti s více vadami má novou terapeutickou místnost

Svatomartinské víno se smí dělat ze šesti odrůd, z bílých jde o Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané víno, z červených Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Modrý Portugal. „Dají se připravovat i růžová vína z modrých odrůd. Podmínkou je, že každé svatomartinské víno musí projít laboratorním rozborem a komisí expertů, než může tradiční označení dostat,“ vysvětlil Rudolfský.

Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně od výroby svatomartinského vína upustila. „Slavnosti k příležitost svatého Martina samozřejmě v Karlštejnu pořádáme, bude tu ale víno od jiných výrobců, protože svatomartinské víno už neděláme. Dělali jsme jej asi dva roky po sobě. Problém byl ale v tom, že když vám ty lahve zůstanou, stávají se v podstatě neprodejné. Je s tím pak hodně starostí,“ vysvětlil vedoucí stanice Zdeněk Beneš.