„Na první jarní den v neděli 20. března můžete vyrazit na Hvězdárnu Žebrák. Zájemci 
o výzkum meteoritu se zde setkají už ve 14 hodin, aby získali nové poznatky o průzkumu žebráckého meteoritu 
a pak vyrazili na místa, která se této významné události týkají," prohlásil za Hvězdárnu Žebrák Vladislav Slezák, který doplnil, že akci by měla navštívit i RNDr. Marcela Bukovanská, která v roce 2015 od hvězdárny získala čestné členství právě za výzkum v této oblasti.

Návštěvníci se navíc dozvědí podrobnosti o vědeckém projektu Hvězdárny Žebrák 
s názvem Bolidozor, který 
v současnosti mapuje dění nad našimi hlavami v oblasti průletů těles nad celou střední a jižní Evropou.

Součástí akce je i výprava, při které se návštěvníci vydají k historickým křížům, které se vyskytují poblíž místa dopadu i k Božím mukám za městem směrem k Opýši. „Byla prý postavena proto, aby ochránila obyvatele města od podobných pohrom, jako byl právě pád meteoritu. Lidé si s touto událostí totiž spojovali příchod cholery, takzvané černé smrti, která se v Žebráku vyskytla v letech 1832 a 1836," připomíná Vladislav Slezák.

Dělová koule
Zajímavostí také je, že v místech, kde se psala historie před více než 190 lety, byla nalezena zvláštní koule. Později v mineralogickém oddělení Národního muzea v Praze se zjistilo, že šlo o dělovou kouli z hradu Točník. Lidé si odnesli i řadu takzvaných strusek, které se meteoritu vzdáleně podobaly a jsou na blízkém poli pozůstatkem průmyslové výroby.

V neděli bude možné na hvězdárně nahlédnout i do sborníku z roku 1984, kde je událost popsána na plných šestadvaceti stranách. „Odhalíme i originál novin z roku 1824, který je ve sbírkách Hvězdárny Žebrák a ukážeme věrnou kopii meteoritu, kterou pro Hvězdárnu Žebrák vypracovali restaurátoři Národního muzea," prozradil další část programu nedělní akce na Hvězdárně Žebrák Vladislav Slezák.