Vysoké teploty a nízké srážkové úhrny připravily o vodu lidi v Malé Vísce, Chaloupkách, ale i Hvozdci a mnoha dalších obcích. Nedostatek vody ale sužuje desítky domácností i nadále.

Berounská společnost Vodovody a kanalizace vyhlásila stav nouze, obecní úřady žádají občany o omezení zálivky, zákaz platí také pro napouštění bazénů a další nadbytečnou spotřebu vody. „Pro lidi to byl samozřejmě šok, protože asi tři dny nebyl ve vodovodu vůbec tlak a voda proto netekla. Někteří obyvatelé jsou rozumní, jiní, zvláště staří občané, si hodně stěžovali,“ říká Jiří Chvojka, starosta Chaloupek, které jsou suchem zvláště postižené.

„Bez jakékoli předchozí informace jsme se v pondělí v pět hodin večer ocitli úplně bez vody,“ líčí ještě nyní rozrušeně Eva Zelená z Chaloupek situaci, které byla její rodina vystavena před čtrnácti dny. „Až do pátku jsme neměli k dispozici ani cisterny s vodou, což je s malým miminkem skutečně zoufalé. Koupat jsme se tedy chodili do přehrady a vodu jsme si museli vozit od známých,“ vypráví obyvatelka Chaloupek, podle které byla malá cisterna přistavena v obci až po čtyřech dnech. „Opravdu nevím, co pili a kde se myli třeba staří nemohoucí lidé,“ kroutí hlavou.

Ztrátu tržby v průběhu nejteplejších letních dnů způsobily omezené dodávky vody také provozovatelům restaurací. „Na několik dnů jsme museli
z hygienických důvodů zavřít. Přišli jsme tak o nejlepší část sezony,“ připouští provozní z Restaurace v Chaloupkách.

Zkoušku trpělivosti zažili také obyvatelé malé Vísky a Hvozdce. Nejenom jim, ale hlavně starostům postižených obcí, dělají starosti neukáznění majitelé rekreačních chat, kteří vyhlášek často nedbají. „Byli jsme asi pět dní bez vody a nyní tlak ve vodovodu kolísá. Zrovna předevčírem jsme museli opět vodojem doplnit. Největší potíže přijdou vždy o víkendu, protože chataři jsou dost neukáznění,“ líčí Václav Touš, starosta Malé Vísky, která čítá šestnáct chalup a šest rekreačních chat. „V letních měsících je tu víc rekreantů než stálých obyvatel,“ doplňuje Touš.

„V těch největších vedrech najednou z kohoutků ani nekáplo,“ sděluje obyvatelka malé Vísky, která se nepřála být jmenována. „Ani si nedokážete představit, jaké to je, když člověk přijde upocený z práce a nemá se kde umít,“ líčí rozhořčeně s tím, že malé cisterny s pitnou vodou postačili jen na konzumaci, nikoli k osobní hygieně.

„Problematickými lokalitami jsou především Lhotka u Lochovic, Malá Víska, Tobolka, Křižatky, Chyňava, Hvozdec a Třebotov.“ provozní ředitel VaK Beroun Roman Badin