„To snad nemůže být ani pravda, to je úplný Kocourkov. Kdo si jen mohl vymyslet takový nesmyl,“ hodnotí nechápavě obyvatelé Lochovic zábradlí u řeky Litavky, kterého se sice po letech konečně dočkali, ale které ani v nejmenším nesplnilo jakákoli očekávání.

Jak jsme již několikrát informovali, pádem z nebezpečného vysokého břehu a utonutím v Litavce skončil před několika měsíci život mladého člověka. Rizikovou část břehu správa Povodí Vltavy v průběhu června a července opravila a přednedávnem přislíbila také zainvestovat instalaci nezbytného zábradlí. Před několika dny na břehu skutečně začaly práce. S čím jsou tedy nyní lidé nespokojeni?

„Vždyť se na to podívejte. Kdyby tu nebylo zábralí žádné, tak by to vyšlo úplně nastejno,“ kroutí hlavou při pohledu na břeh Litavky Jaroslava Štětková. Novotou zářící zábradlí totiž místy dosahuje neuvěřitelných 142,5 centimetru. „Zábradlí je v tomto stavu úplně zbytečné. Je vyšší než děti, takže je rozhodně neochrání. Ba právě naopak – hrají si na něm a jsou ještě více ohroženy,“ připojuje se také mladá maminka Markéta Mandíková z Lochovic. „Myslela jsem si, že úsek břehu bude konečně bezpečný, ale asi jsem se zmýlila,“ říká Martina Bláhová. „Můj sedmitelý bráška nové zábradlí totiž s přehledem podběhne, aniž by přitom musel třeba jen sehnout hlavu,“ vysvětluje. „Samozřejmě jsem byl překvapený z toho, jak je zábradlí vysoké,“ říká Josef Císař, který bydlí přímo u Litavky a práce tedy bedlivě sledoval. „Stále jsem čekal, že dělníci navaří ke konstrukci ještě další části, protože v takovém stavu pozbývá zábradlí jakéhokoli smyslu,“ říká občan Lochovic. „Když už zábradlí ale i natřeli, tak mi to nedalo a zeptal jsem se, zda to tak už zůstane,“ líčí Císař, kterému se prý dostalo ujištění, že konstrukce bude do několika týdnů doplněna o další části.

Obavy všech obyvatel by mělo ale rozptýlit ujištění, které nám včera dal Bohumil Nekut, vedoucí provozního střediska Beroun Povodí Vltavy. „Výška odpovídá předepsané normě a navíc není zábradlí ještě dokončeno,“ vysvětlil Nekut. Konstrukce je sice už i natřená, přesto na ni budou nainstalovány další prvky. „Zábradlí bude vyplněno mřížemi, které na něj budou přišroubovány,“ říká vedoucí, podle kterého by práce měly být dokončeny do konce měsíce.