Beroun – V tomto týdnu by měla komise města Beroun rozhodnout, jaké logo bude provázet oslavy

750. výročí první zmínky o městě, které si Beroun připomene v roce 2015. Tři návrhy postoupily do druhého kola soutěže.

„Ve stanoveném termínu do 26. května se do soutěže přihlásilo 12 autorů s celkem 25 návrhy. Soutěžící mohli podat maximálně 3 návrhy, každý z nich byl posuzován samostatně,“ uvedla mluvčí radnice Pavla Švédová.

Jednotlivým návrhům byla přidělena čísla, aby hodnocení probíhalo anonymně. Každý z pětičlenné komise pak vybral pět nejlepších návrhů a přidělil jim pořadí od nejlepšího (1) k nejhoršímu (5). Tímto způsobem do užšího výběru postoupilo 7 návrhů, které komise dále hodnotila.

„Zaměřili jsme se na způsob a šíři využití loga a jeho podob v propagačních a tiskových materiálech. Dlouze jsme o jednotlivých návrzích diskutovali, rozhodování bylo opravdu složité,“ uvedla berounská starostka Šárka Endrlová. Do nejužšího kola nakonec postoupily tři návrhy autorů: Andrey Borovské, Mikuláše Suchého a studia Machart s.r.o.

Ve 2. kole měli vybraní uchazeči třicet dnů na předložení podrobnějšího grafického manuálu v barevné i černobílé verzi. Současně mají předložit i návrhy na užití loga například na razítku, tričku a dalších specifikovaných propagačních předmětech.

V současné době také dostává jasné obrysy samotný program Roku berounského medvěda. „Harmonogram oslav dostává jasné obrysy. Každá ze šesti ustanovených pracovních skupin již předložila tabulku nejen s popisem chystaných akcí, ale také s jejich konkrétními termíny a plánovaným rozpočtem. Na některé projekty totiž bude třeba vyčlenit finance již v podzimní změně rozpočtu,“ uvedl místostarosta Ivan Kůs s tím, že během června předloží harmonogram členům výboru pro oslavy a následně i radním.

Jednou ze stěžejních akcí mají být velkolepé městské slavnosti Berounské hradby, které se po loňské odmlce do centra města vrátí již letos. V plánu je i galakoncert na Husově náměstí či setkání rodáků a obyvatel dalších českých či moravských Berounů.

„V rámci oslav nezapomeneme ani na připomenutí dalších kulatých výročí jako je 70. výročí konce války, 600. výročí upálení Mistra Jana Husa nebo 160. výročí berounského Sokola,“ uvedl Kůs.

Ale oslavy se nedotknou jen kulturního života ve městě. Beroun chce zlepšit i samotnou vizáž města. „Významnou součástí příprav je rozšíření a úprava veřejné zeleně, ale také opravy městských objektů. Historické budovy ve městě a další památky by současně měly doplnit tabulky s informacemi o jednotlivých stavbách,“ dodala Pavla Švédová.