Byla postavena v nadmořské výšce 606 metrů na místě někdejší dřevěné triangulační věže. Měří 33 metrů a na její vrchol vede téměř sto schodů.

Součástí rozhledny je naučná stezka, která má 14 zastavení a 30 informačních tabulí s popisem historie Hudlic a okolí. Vede po upravených a značených komunikacích a je vhodná pro pěší i cyklisty.

Rozhledna stojí na pozemku Lesů ČR, které na výstavbu také přispěly. Návštěvníci mohou z Máminky zahlédnout Krušné Hory nebo Brdy. Za jasného počasí mohou lidé spatřit také na dohled i 90 kilometrů vzdálený Klínovec, ale i Krkonoše, Ještěd nebo Šumavu.
„O rozhlednu je mezi lidmi velký zájem. I během zimy ji navštíví stovky turistů. Každý víkend na ni přijde v průměru kolem dvě stě padesáti lidí. Parkoviště jsou plná aut," uvedl za obec Hudlice její zastupitel Radek Olič.
V loňském roce nechala obec rozhlednu také nasvítit.

„Další její nasvícení plánujeme na Velikonoce. Dokonce jsme i plánovali udělat kolem rozhledny okružní trať po běžkaře, a to pro bruslaře i klasickou běžeckou stopu. Bohužel ale není sníh, takže to letos nepůjde," prozradil další plány obce Radek Olič. Výstavbu rozhledny Máminka obec financovala s pomocí dotace z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy.