Návštěvníci rozhledny se mohou z jejího vrcholu rozhlédnout nejen po kraji, ale dohlédnout až na Klínovec, Ještěd i Šumavu.

Stavba ve tvaru trojbokého jehlanu měří 33 metrů a na její vrchol vede 96 schodů. A tyto schody nejsou ledajaké. Říká se jim myšlenkové, a to proto, že si na ně místní občané a i lidé z okolí nechali vyrýt své motto. Pro návštěvníky, kteří na rozhlednu zavítají o víkendu, je kromě celodenního občerstvení připraveno i překvapení.

„Vedle rozhledny jsme se rozhodli založit na buližníkové skále Myšlenkovou zahrádku. Kdo bude chtít, může si na dřevěnou tabulku nechat vyfrézovat svoji myšlenku, slogan či citát. Tabulky umístíme na stromy, kameny a podobně. Z lidských myšlenek a citátů tak vznikne trvalá lesní galerie," uvedl k víkendové oslavě prvního výročí hudlické rozhledny za obec Hudlice Radek Olič.

V rámci oslav prvního výročí otevření rozhledny Máminky nechala obec Hudlice zhotovit i nové turistické známky. Ty si mohou zájemci koupit už při víkendové návštěvě rozhledny.

Akci nazvanou Slunovrat na rozhledně bude provázet Country festival Bludný kořen, který vypukne ve 14 hodin na hudlickém hřišti u lesa. Jedná se už o třetí ročník tohoto festivalu a podle jeho pořadatelů měly u návštěvníků předcházející ročníky velký ohlas.

Máminka stojí v nadmořské výšce 606 metrů na místě staré triangulační věže, na jejíž vrchol podnikali místní dobrodruzi výpravy už před sto lety.

Součástí rozhledny je také naučná stezka.

Rozhledna Máminka si musela na svou výstavbu osm let počkat. Hudlice dlouho hledaly vhodný způsob financování a nakonec se jim na stavbu podařilo získat evropské peníze v rámci projektu zvýšení atraktivity Hudlicka jako destinace cestovního ruchu. Z něj se kromě rozhledny financovala i naučná stezka, pořízení mobiliáře do domku jazykovědce a národního buditele Josefa Jungmanna a jeho elektrifikace i zpevnění přístupových cest v místních skalách. Náklady na celý projekt dosáhly bezmála sedmi milionů korun.

Hudlická rozhledna Máminka má kulaté dubové schodiště. Jejím středem prochází závitová tyč. Schody rozhledny jsou vysoké přes dvacet metrů. Nad nimi je kulatá vyhlídka, kterou chrání průhledná membrána. Ta má ochránit schodiště před deštěm a zaručit tak rozhledně bezproblémový dlouhodobý život.