„Například na Západním sídlišti jsou velkým problémem psí výkaly. Lidé psy při procházce vypustí a ti tak mají přístup na písek, kde si hrají děti. Proto na pískoviště nechodíme. Myslím, že plot není veliká investice," konstatovala maminka Barbora Červená, která v Hořovicích žije čtyři roky. Stejný názor na oplocení hořovických hřišť má i maminka osmnáctiměsíčního Tadeáše Bartoše. Podle ní by měly být ohrazené dětské atrakce ve Višňovce, například živým plotem.

Zástupci hořovické radnice se úpravě hřišť nebrání. Podle nich je důležité to, aby o požadavcích občanů věděli. „Vše se dá vyřešit. Své požadavky mohou lidé přinést na podatelnu města s tím, že jsou směřované na radu. Rada se tím bude rozhodně zabývat," sdělil místostarosta města Petr Bakule. Jak dále uvedl, mohou tak učinit nejen maminky, které si přejí oplocení hřišť, ale například i rodiče ze Západního sídliště, kteří se domnívají, že zde řidiči projíždějí zbytečně rychle a ohrožují tak děti. S instalací retardérů zde město již začalo.

Omezení vstupu 
do Panské zahrady
Jedno z dětských hřišť se nachází v Panské zahradě. „Jednáme o tom, že bychom do zahrady omezili vstup. Zřejmě by se jednalo o úpravy, při kterých by Panská zahrada, a tím i hřiště byly přístupné například od ranních šesti hodin do setmění," sdělil místostarosta Hořovic Petr Bakule a doplnil, že by zahrada neměla sloužit jako zkratka, ale jako místo pro maminky s dětmi.

Úpravy dětských hřišť probíhají postupně. „Ve Višňovce jsme vyřezali křoviny a větve stromů. Navíc jsou zde umístěné značky, které upozorňují na to, že si zde hrají dětí a že je zde možnost, že by mohli vběhnout do vozovky," popsal Petr Bakule. V tomto případě má stejný názor na další úpravu, jako jedna z maminek. Podle něj by úprava tohoto dětského areálu mohla mít podobu živého plotu.

Kompletní rekonstrukce hřiště
Mezi novinky Hořovic patří rekonstrukce hřiště pod 1. základní školou. Žáci ho již využívají, veřejnost bude moci od okamžiku, kdy zde bude správce a stanovené provozní hodiny.
„Kompletní rekonstrukci podpořil kraj dotací ve výši jednoho milionu korun. Celkové náklady dosud činily o 322 tisíc korun více. Vzhledem k tomu, že peníze na tuto akci nebyly zařazené do rozpočtu, požádali jsme o pomoc sponzory. Přispěly nám nejen různé firmy, ale navíc se finančně podíleli i rodiče," doplnil starosta města Ondřej Vaculík. Hořovičtí předpokládají, že slavnostní otevření tohoto multifunkčního zařízení se uskuteční ještě letos.