„V Berouně prodávám vánoční stromky už několik let. Řekl bych, že se zájem o ně za posledních šest let zvýšil o čtyřicet procent,“ uvedl Karel Puhlovský s tím, že je sám velmi překvapený, že o malé stromky projeví lidé zájem, až když už velké vyprodá. „Lidé kupují nejdříve ty vysoké a drahé. Na pořízení vánočního stromu prostě nešetří. Přitom je to záležitost jen na pár dnů. Dříve jsem měl sortiment opačný. Více malých a méně velkých stromků. Nyní nabízím sedmdesát procent velkých a zbytek malých,“ doplnil Karel Puhlovský.

V Zahradím centru Lisý v Králově Dvoře už mají vánoční stromky téměř vyprodané. Lidé je začali kupovat hned první týden v prosinci. Ty nejdražší a nejvyšší jedle, co měří dva a půl metru, se prodávaly jako první. Stojí bez koruny šestnáct set. Lidé si je zamluvili, zaplatili a my jim je pak rozvážíme,“ uvedla pracovnice zahradního centra Jana Černohorská.

Ilustrační foto
Když si půjčit lyže, tak na celou sezonu

Majitel zahradního centra Pavel Lisý potvrdil, že letos jsou v kurzu hlavně jedle. „Rok od roku je o ně větší zájem. My je bereme přímo z dánských plantáží a jsou nejlepší kvality. Sami si je na plantáži vybíráme. Letos jsme objednali kolem patnácti set vánočních stromků. A jsou už téměř všechny pryč. Těch nejvyšších jedlí jsme měli kolem čtyř set a zbyly nám tu už jen dvě,“ vysvětlil Pavel Lisý s tím, že smrčky i borovice, které prodávají, pocházejí také z plantáží.

„O smrčky, a to i stříbrné velký zájem není. Těch se prodá nepatrné procento. Trošku větší zájem než o smrčky je o borovice, ale jednoznačně vedou jedle,“ dodal Pavel Lisý s tím, že zákazníci od nich dostanou stromek zabalený a ofrézovaný tak, aby pasoval do stojánku. „My jim ho tady i necháme uskladněný do té doby, než si ho odvezou, nebo chtějí nechat přivézt,“ poznamenal majitel králodvorského zahradního centra. Za borovici do dvou metrů zde zaplatíte 450 korun, za smrček o velikosti 1,5 metru 369 korun a za smrček do dvou metrů 489 korun.

Školáci z 1. B  2. základní školy v Hořovicích.
NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme školáky ze 2. základní školy v Hořovicích

Vzrostlou jedličku si domů odnášela i Iveta Paterová. „Máme doma dvě malé děti, které vždy hodnotí, jaký stromek jim Ježíšek přinesl. Takže aby měly radost, musí být hezký,“ poznamenala Iveta Paterová.

Vánoční stromky si lidé mohou také pořídit u některého z nákupních center. I zde si mohou vybrat ze tří druhů, a to kavkazská jedle, borovice a smrk. Stejně jako v zahradním centru, i tady se jako prví prodávaly ty dvoumetrové. „V pátek jsme sem přijeli asi se čtyřmi stovkami dvoumetrových stromků. Dnes tu máme už poslední dva. Prodávali jsme je za 499 korun a bylo po nich ohromná poptávka. Jedličky zmizely jako první,“ vysvětlil prodejce vánočních stromků u obchodního domu Albert v Králově Dvoře.

Někteří lidé, ale živé stromky odmítají. Tvrdí, že je to rozmar nešetrný k přírodě. „Před několika lety jsem si koupila araukarii. Už je asi metr a půl vysoká. Je to stálezelený jehličnan, který pochází z Austrálie, a ten už mi několik let slouží jako vánoční strom. Nedokázala bych jen kvůli několika dnům připravit o život stromek, ze kterého může jednou vyrůst krásný strom,“ vysvětlila Veronika Stašová z Hořovic.

Ilustrační foto.
Školačky si zahrály futsal