Stále větší počet lidí dává nyní přednost destinacím, do kterých dojedou vlastními autem. I s ohledem na hrozby teroristických útoků se Češi v letošním roce nejčastěji volí Chorvatsko nebo Itálii.

Ten, kdo zatím není zvyklý jezdit na dovolenou po vlastní ose, měl by se předem dobře informovat, co ho může při cestě zaskočit. Každá země totiž vyžaduje trochu jiné podmínky. Své o tom ví i Michal Veselý, který jako řidič z povolání má procestovanou celou Evropu. Když pak nastává čas dovolených, je pro své známé taková soukromá informační kancelář, jak se smíchem přiznává.

„S rodinou jezdíme každý rok někam jinam. Ale je pravda, že proti ostatním jsem ve výhodě, mám většinu zemí dobře nastudované a projezděné," přiznává Michal Veselý.

Podle jeho doporučení by všem řidičům, kteří se na delší cestu do zahraničí chystají poprvé, doporučil sehnat si co nejvíce informací. „Dnes to vlastně není problém, na internetu seženete všechny potřebné informace," radí řidič z povolání Michal.

Podle jeho slov by si měli rodiny s dětmi dát pozor hlavně na autosedačky. „V každé zemi platí jiná pravidla i na používání dětských sedaček nebo podsedáků. U nás jej musí mít dítě do 36 kg a 150 cm bez ohledu na věk. To ale neplatí všude. Pozor si dejte například v Rakousku. Tam musí být minimálně na podsedáku dítě do 14 let. My osobně jsme s tím měli problém, protože náš syn už ve 13 letech měřil přes 170 cm. Ale z druhé strany riskujete vysokou pokutu, a tu nikdo nechce," varuje před přísnými strážníky v zahraničí Michal Veselý.