Jejich nahé fotky se v některých případech dostanou až k jejich rodičům. „V tomto směru jsem své dcery důkladně vyškolila. Facebook jim neprohlížím. Věřím jim," uvedla například Jitka Pokorná z Berouna.

Zhrzení mladiství milenci zajdou někdy i dál. V některých případech začnou svůj protějšek vydírat. Chtějí peníze i sex. „To už je trestný čin. Vydírání probíhá formou výhrůžek. Oběti dostávají podmínky, které musí splnit, jinak fotky trýznitel zneužije," upozornila mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková s tím, že případů kyberšikany, které policie vyšetřuje, přibývá. „Nejedná se ale jen o kyberšikanu, ale i o šíření dětské pornografie prostřednictvím sociálních sítí. Náctiletí by si měli pořádně rozmyslet, jaké fotky na ně dávají. V tomto případě se ale nedopouští trestného činu jen ten, kdo snímek udělá, ale i ten kdo ho sdílí a šíří dál," dodala Marcela Pučelíková.

Kyberšikana je také tématem besed, které policisté pořádají se studenty středních, ale i s žáky osmých a devátých tříd základních škol. Ti totiž patří k nejvíce ohrožené skupině.

„Prevence je u našich studentů velmi důležitá. S drogami či alkoholem nemají problémy. S kyberšikanou na sociálních sítích ano. Máme tady dívky, které si ji prožily. Odehrává se sice mimo školu, ale řešíme ji, " uvedla ředitelka učiliště Hlinky Eva Jakubová.

Na světovém poháru Gran Prix Beroun diváci sledovali špičkové výkony.
OBRAZEM: Diváci viděli strhující výkony

Většinou se ty případy táhnout z minulosti.

"Dívky se na základní škole vyfotí nebo nechají vyfotit a pak se tady na škole sejdou s klukem, který je fotil. No a ty fotografie začnou cestovat po škole," uvedla ředitelka Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Hlinky Eva Jakubová s tím, že v tomto směru škola jedná i s rodiči.

Policisté chtějí při besedách mládež seznámit s trestní odpovědností, aby měla povědomí o tom, čeho se svým chováním může dopustit.

„V současné době máme za sebou už desítky besed se studenty i školáky. Bavíme se s nimi nejen o drogové závislosti, dopravních nehodách, ale i o nových trestních činnostech," uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Dobové slavnosti na Točníku patří mezi vyhledávané akce, loni na hrad za dva dny dorazily tři tisícovky návštěvníků.
Slavnosti na Točníku se ponesou v duchu doby císaře Rudolfa II.

Velmi trpkou zkušenost s kyberšikanou má šestnáctiletá Simona. V osmé třídě se zamilovala do kluka z devítky a na svých schůzkách se často fotili.

„Na kolech jsme se spolu jezdili koupat na přehradu do Králova Dvora. Nikdo tam nebyl, tak jsme se koupali nazí. Karel si mě fotil, nevadilo mi to. On pak odešel na střední školu a našel si jinou. To by mi nevadilo, ale on se před spolužáky chlubil mými fotkami. Dal je na jednu sociální síť, a tak se dostaly i k mému bratrovi. Mně se v tu chvíli nechtělo žít, Myslela jsem, že už nikdy nepůjdu do školy," podělila se o svoji nepříjemnou životní zkušenost sedmnáctiletá Simona.