„Všechny herny bych zrušila. Výherní automaty ničí rodiny a mají na svědomí spoustu životních tragédií a i lidských životů. Z otců ale i matek se stávají gambleři a jejich děti kvůli závislosti rodičů nemají často co jíst a někdy skončí i bez střechy nad hlavou. Tento druh podnikání by měl mít velmi přísná kritéria a měl by se přesunout na periférii města,“ uvedla Milena Truxová z Berouna.

Některá města se snaží herní zařízení vytlačit z centra pryč. „Už několik let máme platnou vyhlášku, která zakazuje provoz výherních automatů a jiných hazardních her v centru Hořovic. Podle mne nám ve městě žádné nové výherní automaty letos nepřibyly,“ uvedl starosta Hořovic Jiří Peřina.

V Berouně v loňském roce zastupitelé v návaznosti na nový zákon o hazardních hrách, který nabyl účinnosti v roce 2017, schválili novou obecně závaznou vyhlášku. Na jejím základě se mění doba provozování míst s výherními hracími zařízeními. Podle nového zákona budou povolena od neděle do čtvrtka od 10 do 1 hodiny následujícího dne a v pátek a v sobotu a v ostatních dnech, v případě, že po nich následuje den pracovního klidu od 10 do 3 hodin dalšího dne.

Nový zákon totiž zakazuje provozovat hernu od tří ráno do deseti hodin dopoledne. Na jeho základě město může také provoz některých druhů hazardních her regulovat co do místa a času jejich provozování. V současné době je regulace hazardních her na území Berouna založena na stanovení seznamu míst, na kterých lze výherní hrací zařízení provozovat a na omezení doby jejich provozování.

Ilustrační foto.
Muž si popálil nohu při nehodě s hořlavinou

V Berouně se v roce 2012 výherní automaty provozovaly ve 29 zařízeních. Od té doby ukončilo několik z nich svou činnost. Aktuálně jsou výherní automaty povoleny už jen na 24 místech, ale ve skutečnosti se provozují jen v 15 zařízeních. Ve čtrnácti případech se jedná o herny a jedno pohostinské zařízení na vlakovém nádraží v Berouně.

Ve výše zmiňovaných zařízeních je podle tiskové zprávy města Berouna umístěno celkem 250 zařízení a her.

V Králově Dvoře jsou výherní automaty v pěti hernách. Podle internetové portálu Mapa hazardu, kde mohou lidé nahlásit nelegální automaty, ve městě v posledních dvou letech desítkám přístrojů licence vypršela.

Provoz heren mohli dříve kontrolovat pracovníci městských radnic. "Asi před osmi lety jsme provedli kontrolu výherních automatů a našli jsme jich několik, které byly provozovány načerno," uvedl starosta Králova Dvora Petr Vychodil. Od loňského roku tato pravomoc přešla z obcí na Ministerstvo financí a Celní správu.

V Česku je podle všeho 23 281 legálních hracích automatů. Sankce za provoz nelegálního přístroje 50 milionů Kč je však malým strašákem pro černé provozovatele. Na ně si nově může došlápnou výše zmíněná Celní správa. Ta je oprávněna v případě ilegálního hazardu okamžitě automat zabavit. Jen v první polovině roku 2017 jich bylo takto zabaveno 450.

Ministerstvo financí očekává, že k největšímu poklesu počtu provozoven s automaty dojde počátkem letošního roku. Z restauračních provozů má zmizet až 95 procent veškerého hazardu. V následujícím roce potom ukončí provoz další automaty, kterým končí desetiletá licence, vydaná příslušnými úřady v roce 2009.

Ilustrační foto.
Podvodník nabízel auto, lidé přišli o peníze