„Důvodem je dlouhotrvající horké počasí. Během letních dnů může být spotřeba vody na Berounsku až o 40% vyšší než zimě. Máme zde ale oblasti, jejichž spotřeba vody je v létě několikanásobně vyšší,“ upozornil ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Beroun Jiří Paul. Podle něho dochází ke špičkovým odběrům vody v prvních horkých dnech jara a léta především kvůli napouštění bazénů a zalévání zahrad. S dalšími vlnami veder se extrémní odběry vrací.

Velké sídliště v Berouně ničí sprejeři a různí vandalové. Najít zde budovu, na které by nebyly namalovány nějaké klikyháky je celkem zázrak. Šílené obrazce nejsou jen na nových fasádách zateplených panelových domů, ale i na městských objektech, kontejnere
Beroun začal z městských budov odstraňovat graffiti

Koncem května museli kvůli velkým odběrům lokálně omezit dodávky. „Největší problémy byly ve Zdicích a Trubíně na Berounsku a v Zahořanech a Čisovicích na Mníšecku,“ řekl Jiří Paul s tím, že v roce 2015 bylo při vlně veder dočasně zakázáno užití pitné vody pro plnění bazénů, zálivky zahrad či mytí aut. Letos to zatím tak daleko ještě nedošlo.

Vodohospodáři stále monitorují lokální zdroje pitné vody, a to ve všech provozovaných lokalitách. V případě nutnosti jsou připraveni zavážet vodojemy cisternami. Bez větších obav mohou být obyvatelé měst a obcí napojených na dálkový přivaděč z Prahy, pro který je zdrojem Želivka. „K problémům ovšem může dojít i zde, a to když okamžitý odběr překročí kapacitu vodovodního potrubí,“ doplňuje ředitel Vaku.

V místě bývalé odbočky z Plzeňské do Havlíčkovy ulice vznikne po zhruba dvouměsíčních stavebních úpravách celistvý chodník. V rámci jeho výstavby se ten stávající vybourá a zrekonstruuje.
Havlíčkova ulice je nyní neprůjezdná