VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Berounsku vyvrcholí sezona burčáku karlštejnským vinobraním

Berounsko – Měsíc září je už neodmyslitelně spjatý s prodejem burčáku. V berounském regionu si ho zájemci mohou koupit ve vinotékách a také na různých akcích, jako je vinobraní či hrnčířské trhy. Cena burčáku se na Berounsku pohybuje kolem 90 korun za litr.

8.9.2018
SDÍLEJ:

Burčák - Ilustrační foto.Foto: Deník / Romana Šimková

Jak ale zákazník pozná kvalitní burčák? Důležitá je prý specifická chuť i vůně. „Nejdůležitější aspekt při hodnocení kvality burčáku je samozřejmě chuť. Pravý burčák nesmí být ani sladký, ani v něm nesmí převládat kyseliny mladého vína. Chuť musí být zkrátka někde na hraně,“ vysvětlil Zdeněk Beneš z Výzkumné stanice vinařské Karlštejn s tím, že v momentě, kdy je burčák v té správné fázi kvašení, má přibližně 5 až 6 procent alkoholu. Vůně burčáku o jeho kvalitě rovněž hodně prozradí. „Měl by být cítit spíše po hroznech. Rozhodně by neměl mít vůni něčeho cizího, třeba plísně,“ poznamenal Zdeněk Beneš s tím, že takový burčák si ale v dnešní době nikdo z vinařů netroufne prodávat.

Důležitý při koupi burčáku je způsob jeho skladování. Podle Zdeňka Beneše je nejlepší ho neskladovat vůbec a raději ho hned vypít. „Se skladováním je to dost problematické. Burčák je nápoj, ve kterém se neustále něco děje. Jeho kvasný proces výrazně zpomaluje nízká teplota. Pokud tedy člověk chce, aby mu burčák vydržel ve správném stavu a chuti, je ideální ho podchladit na dva až pět stupňů. Pak se dá mluvit o tom, že burčák vydrží třeba čtyři nebo pět dní,“ připomněl Zdeněk Beneš s tím, stoupající teplota výrazně ovlivňuje i míru udržitelnosti nápoje a při dvaceti stupních vydrží burčák jen přibližně deset hodin.

Zájemci o burčák mají na výběr několik míst, kde je možné ho koupit. Nejvíce se ho prodává na vinobraních. To největší se každý rok koná v okolí hradu Karlštejn. Letos se uskuteční v sobotu 29. a v neděli 30. září. Návštěvníci se mohou těšit na historický průvod Karla IV., královský rytířský turnaj, řemeslné trhy v podhradí a také na desítky stánků s vínem a burčákem, jejichž majitelé na vinobraní přijíždějí z širokého okolí. Každý rok zde má stánek také Výzkumná stanice vinařská Karlštejn. Její členové zde prodávají litr burčáku za 80 korun. Kromě vinobraní mají zájemci možnost koupit burčák přímo z výroby karlštejnských vinařů také na hrnčířských trzích, které se konají tento víkend a i v prodejně přímo ve výzkumné stanici.

Druhou významnou vinařskou slavností je vinobraní na statku Kočvary. Letos se koná v sobotu 29. září. Program zde každý rok zahrnuje královský průvod i hudební koncerty. Přestože se jedná o menší vinobraní, než je to karlštejnské, sjíždí se sem stovky návštěvníků a stánkařů. Svůj stánek zde bude mít i Občanské sdružení vinice pod Otmíčskou Horou. Vinice leží přímo pod statkem.

Jednou z berounských prodejen, která nabízí burčák, je vinotéka AjeTO! Nachází se v okružní ulici v berounských Hlinkách. Její provozovatel Ivan Rehora prodává oblíbený kvašený nápoj pouze na objednání vždy v pátek, aby zákazníkům mohl prodávat kvalitní burčák, který je ve správné fázi kvašení. Bílý burčák zde zájemce vyjde na 85 a červený burčák na 95 korun za litr. Ivan Rehora pravidelně jezdí se stánkem na berounské hrnčířské trhy i na karlštejnské vinobraní. „Já jsem takový, že když jdu na hrnčířské trhy nebo vinobraní a dodavatel mi doveze burčák, který ještě není ve správné fázi kvašení, radši ho neprodávám. Navíc do něj nepřidávám chemii ani vodu,“ poznamenal Ivan Rehora.

Burčák je k dostání rovněž ve vinotéce Jiřího Semráda v České ulici v Berouně. Prodává se zde v láhvích po litru a půl za 95 korun.

V Berouně jsou ještě další dvě vinotéky, kde si zájemci mohou koupit burčák. Jednou z nich je fonotéka Víno 100 Michala Stoška. Prodejna se nachází na Havlíčkově ulici. Litr bílého burčáku zde vyjde na 75 a litr červeného burčáku na 80 korun. Vinotéka prodává burčák vždy v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek. Další berounskou vinotékou je Vinofol. Její provozovnu zákazníci najdou v Kauflandu v Obchodní ulici. Vinotéka po celý týden prodává červený burčák, litr za 89 korun.

Vinotéku, která prodává burčák, mohou zájemci najít i v Tetíně u Berouna. Její provozovatel, Tomáš Hampejz, má u vinotéky také malou vinici, z jejíchž hroznů burčák vyrábí. „Od prvního zářijového týdne máme růžový burčák, který se dělá ze Svatovavřineckého vína a od dvacátého září bude červený burčák,“ uvedl Tomáš Hampejz. 

Kde koupíte burčák:

Prodejny:
Výzkumná stanice vinařská Karlštejn, adresa: 98, Karlštejn
Vinotéka AjeTO!, adresa: Okružní 1467, Beroun
Vinotéka Semrad, adresa: Česká 49/7 Beroun
Vinotéka Víno 100, adresa: Havlíčkova 105 Beroun
Vinotéka Vinofol, adresa: Obchodní 250 Beroun
Vinotéka Tetín – Víno Hruška, adresa: Dr. Aksamita 105, Tetín

Akce:
Karlštejnské vinobraní, Karlštejn
Vinobraní na statku Kočvary, 1 Lochovice
Hrnčířské trhy, Beroun

Autor: Stanislav Vaculík

8.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 13 000 Kč Pomocníci v kuchyni POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ - Místo výkonu práce: Beroun. Doplňující informace: pracovní doba - 12 hod. denní směny v režimu krátký dlouhý týden. Požadavky: zdravotní průkaz. Zaměstnanecké výhody: zaměstnanci je poskytnuta strava zdarma, možnost získání výkonnostních bonusů. Kontakt: telefonicky (Po-Pá 8:00-17:00 hod.) nebo osobně (Čerpací stanice OMV Beroun jih, D5 exit 18, Po-Pá od 8:00-15:00 hod.).. Pracoviště: Lucie žáčková, čerpací stanice omv beroun jih, Plzeňská, č.p. 35, 266 01 Beroun 1. Informace: Lucie Žáčková, +420 602 318 637. Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 12 200 Kč Manipulační dělníci ve výrobě MANIPULAČNÍ DĚLNÍCI VE VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: MANIPULAČNÍ DĚLNÍCI VE VÝROBĚ - Místo výkonu práce: Hořovice/Osov. Požadavky: nutný dobrý zdravotní stav (zvedání težkých břemen), výpis z rejstříku trestů, oprávnění na VZV vítáno, není ale podmínkou. Kontakt: telefonicky,. Pracoviště: Europa workintense spol. s r.o. - osov, hořovice, Na Cintlovce, č.p. 535, 268 01 Hořovice. Informace: Anna Gurgach, +420 774 792 909. Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 200 Kč Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek PRACOVNÍCI PEKAŘSKÉ VÝROBY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: PRACOVNÍCI PEKAŘSKÉ VÝROBY - Místo výkonu práce: Beroun. Zaměstnanecké výhody: prémie do 30 %. Kontakt: osobně (návštěvní hodiny pro uchazeče o zaměstnání jsou v době mezi 10:00 - 13:00), telefonicky, emailem.. Pracoviště: Pac hořovice s.r.o. - beroun 1, Na Ostrově, č.p. 274, 266 01 Beroun 1. Informace: Vladimír Čadek, +420 311 548 134. Gastronomie - Gastronomie Obsluha v zařízeních rychlého 12 000 Kč Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení PRACOVNÍCI PRO PŘÍPRAVU RYCHLÝCH POKRMŮ V KUCHYNI BISTRA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVNÍCI PRO PŘÍPRAVU RYCHLÝCH POKRMŮ V KUCHYNI BISTRA - Místo výkonu práce: Aquapark Beroun. Náplň práce: příprava a dokončování pokrmů rychlého občerstvení nabízených ve středisku bistro. Doplňující informace: provozní doba: Po-Pá 14:00-21:30, So-Ne 10:00-21:30. Režim směn - krátký týden (St, Čt), dlouhý týden (Po, Út, Pá, So, Ne), lze zaměstnat na HPP i dlouhodobou brigádu. Požadavky: plnoletost, zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství. Zaměstnanecké výhody: 5-ti týdenní dovolená. Kontakt: telefonicky (Po-Pá 9:00-15:00), emailem, osobně (Po-Pá 9:00-15:00).. Pracoviště: Berounská sportovní, a.s., Na Ostrově, č.p. 900, 266 01 Beroun 1. Informace: Stanislav Bělohlávek, +420 727 917 823.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Za mříže cel vazební věznice putovala pětice cizinců ve věku od 23 do 29 let, které středočeští kriminalisté dopadli jako podezřelé ze série vloupání do prodejen.
3

Vykradači prodejen podle policie napáchali škody za tři miliony

Policie hledá muže měnící peníze se ziskem.
7

Policie hledá muže měnící peníze se ziskem

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

V muzeu si připomněli rok 1948

Beroun - Únor 1948 byl dalším tématem cyklu pořádaným Muzeem Českého krasu v Berouně k výročím končícím na osmičku, jež formovala naše dějiny. Přednáška Mgr. Tomáše Zahradníčka, Ph.D. z Ústavu pro soudobé dějiny se zaměřila především na okolnosti, jež Únoru 1948 předcházely a jeho důsledky a samotný vznik vytvářely. V přednášce, jež se setkala s ohlasem a bohatou diskuzí, nastínil počínající kořeny vyúsťující do doby tématu již v roce 1918. „Pokusil jsem se to téma aktualizovat, protože patřím k těm historikům, které zajímá především budoucnost, a studium minulosti jsou pomocná vodítka pro odpovědi na současné otázky a problémy. Měl jsem pocit, že pokus o odpověď nás vybudí k nějaké debatě.“

V největších městech kraje volby tolik netáhnou

Střední Čechy – Kde si v době komunálních voleb občané pospíší k urnám – a kde naopak hodně lidí zůstane doma? Ovlivnit to může leccos – od ohlasů nějaké místní aféry až třebas po aktuální počasí. Dá se ale předpokládat, že mezi velkými středočeskými městy bude k těm s nejvyšší volební účastí patřit Benešov. V dlouhodobém srovnání okresních měst drží laťku nejvýš.

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT