"Jsem ráda, že to tak dopadlo. Že se na Berounsku nestávkovalo. Celou situaci jsem bedlivě sledovala, protože pracuji v Praze a v případě stávky bych musela jet autem," uvedla Sona Kubíčková z Berouna. Řidiči chtěli svým protestem poukázat na nízké mzdy ve svém oboru. Ty mnohde nezvýšilo ani vládní nařízení, které od začátku roku stanovilo pro řidiče linkových autobusů vyšší minimální mzdu.

Ilustrační foto
Jedna z největších transfúzních stanic je v Hořovicích

Ne všichni dopravci na toto nařízení zareagovali okamžitě. V berounském regionu se řidiči dočkali zvýšení svých mezd doslova až za pět minut dvanáct. Pár dnů před ohlášenou stávkou.

„V pondělí proběhlo jednání odborářů, řidičů s vedením, na kterém nám bylo přislíbeno zvýšení mezd od dubna s tím, že se nám navýšení zpětně doplatí i za březnovou výplatu," uvedl jeden z řidičů berounské přepravní firmy ProboBus Beroun společnosti Arriva.

Ilustrační foto
Berounský zimní stadion ožije o víkendu hned dvakrát

Původně se měla řidičům zvýšit hodinová sazba na úkor prémií. „Řekli nám, že zvýší sazbu za hodinu jízdy ale přijdeme o prémie a ostatní složky. Tím by se mi plat zvedl jen o patnáct set korun. Už to vypadalo na stávku. Nakonec jsme se ale s vedením dohodli, že nám zvýší plat podle nařízení vlády a prémie zachovají. Měsíčně bych si tak mohl polepšit o dva tisíce korun čistého," poznamenal řidič ProboBusu s tím, že to už jsou celkem slušné peníze.

"Bylo nám řečeno, že až vláda schválí nové mzdové podmínky, plat se nám znovu zvedne. To se ale nestalo. Kladenští řidiči od pana Landy pracují za nové mzdové podmínky už od ledna. Jak to vláda určila, tak to dostali. My ne. U nás s tím dělali velké okolky. My jsme se této mzdy dočkali až nyní v dubnu," postěžoval si řidič ProboBusu Beroun, který stráví každý den v autobuse dvanáct hodin.

Ilustrační foto.
Benefiční akce podpoří sbírku na dětské hřiště ve Svaté

Vláda stanovila od začátku letošního roku pro řidiče linkových autobusů minimální mzdu 98,10 Kč za hodinu jízdy a 88 korun za hodinu čekání. Zavedla také příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí. Tyto mzdové podmínky poskytlo svým řidičům jen několik firem. V některých krajích mzdy řidičům sice zvýšily, ale méně než očekávali. Podle odborů ale řidiči v některých krajích dostali přidáno méně, než očekávali.