Podle něho patří k nejčastějším závadám zadehtovaný komín. „Žádné výraznější závady jsem prozatím při své práci neshledal. Řekl bych, že se v poslední době majitelé domů o komíny starají. Dost často je mají nově vyvložkované. Mají i keramické komíny. U těch starších domů je stav komínu trochu horší, ale pořád dobrý. Řekl bych, že to je i kvůli tomu, že v poslední době bylo hodně požárů domů a lidi jsou z toho vystrašení,“ vysvětlil Josef Endršt.

Zkušený kominík, ke svému řemeslu přičichl před sedmačtyřiceti lety, si za vyčištění komína účtuje 150 korun. „Za revizi spalinových cest si počítám čtyři stovky. To je ale bez daně z přidané hodnoty,“ informoval Josef Endršt s tím, že zajede tam, kde je potřeba.

Ze zákona si musí majitel nechat zkontrolovat komín jednou ročně. Jestli si nepozval kominíka domů před topnou sezonou, letos už to nemusí stihnout. Někteří z nich v současné době objednávají své zákazníky na leden příštího roku.

Kominík
Kominík je teď jako zubař. Počkáte si

„Moc nestíhám. Nyní objednávám zákazníky na první půlku ledna. Zakázek je vážně hodně. Zejména na vyčištění komína a pak jejich revize. Je proto potřeba, aby si nás lidé objednávali během celého roku a ne až, když už není zbytí,“ vysvětlil kominík Robert Neubauer ze Zadní Třebaně.

Stejně jako Josef Endršt i on hodnotí stav komínů povětšinou jako dobrý. „Řekl bych, že z devadesáti procent jsou komíny v dobrém stavu,“ podotkl Robert Neubauer. Ten si za vyčištění komína i s revizí účtuje od 650 do 750 korun. V případě, že si zákazník přeje komín pouze vyčistit, zaplatí čtyři stovky.

Přestože mají kominíci nasmlouvané zakázky už i na nový rok, neznamená to, že nechají člověka s komínem v havarijním stavu, který nemůže topit. Takového zákazníka se snaží upřednostnit. „Mám hodně zakázek. Když ale bude potřeba mohu vyjet za zákazníkem tuto sobotu či v neděli,“ uvedl berounský kominík Václav Rada. Ten si v Berouně účtuje za vyčištění a revizi komína 400 až 500 korun.

Co vše zákon majitelům komínů nyní ukládá?Jednou za kalendářní rok si musí zavolat kominíka na kontrolu a vyčištění komínů. Ve kterém měsíci to bude, je zcela jedno. Přestože je nejlepší čistit komíny v letních měsících, největší poptávka je po kominících koncem podzimu. Kromě kontroly a čištění kominík zajišťuje i revizi. Ta je potřeba před uvedením komína do provozu, po rekonstrukci nebo při výměně druhu paliva a kotle.

Revize se vztahuje na nově postavené a nebo zrekonstruované komíny. Těm, co si kontrolu takzvaných spalinových cest nezajistí, hrozí pokuta do 10 tisíc korun. Nikdo sice potvrzení o provedené revizi nechodí kontrolovat, ale v případě požáru má majitel domu bez platné revize komínů velké problémy. V takovém případě se pojišťovna i hasiči potvrzení dožadují. A podle statistik vzniká nejvíce požárů právě v komíně od vznícených sazí.

Kontrolu nebo revizi komína může dělat pouze kominík s koncesí. Už několik let se ale objevují i falešní kominíci, kteří toto oprávnění nemají. I v berounském regionu se už před několika roky objevili. Když si někdo nechá udělat revizi od takového kominíka, jako by ji neměl.

Ilustrační foto.
Po stížnosti na čmoud se kontrolují papíry. Kotel ne