S myšlenkou tohoto unikátního koncertu přišel místostarosta Berouna Ivan Kůs. „Tento nápad jsem vyslovil při jednání festivalového výboru Talichův Beroun, jehož jsem předsedou. Navíc Jan Talich, prezident festivalu, hovořil o tom, že by do budoucna bylo dobré pořádat jeden koncert pod širým nebem," konstatoval Ivan Kůs.

A tak se letošní galakoncert, který se koná na počest 750. výročí města Beroun, dá označit i za jakousi vlaštovku, ze které by se mohla stát milá tradice.

Koncert Hudby hradní stráže a Policie ČR se koná v sobotu na Husově náměstí od 17 hodin. Vstupné je volné a město slibuje i dostatek míst k sezení.

„V úvodním bloku od 17 hodin zazní fanfára složená skladatelem Janem Schneeweisem, kterou před padesáti lety věnoval našemu městu. O průvodní slovo se postará muzikolog Petr Kadlec.

Náměstí pak rozezní díla klasických skladatelů, jako jsou Bedřich Smetana, Leoš Janáček či Antonín Dvořák, posluchači si však budou moci vychutnat i moderní skladby například Karla Svobody z muzikálu Drákula nebo melodie z filmu James Bond či Simpsonovi.