Proti možnosti těžby razantně vystupuje starostka Berouna Šárka Endrlová, která mimo jiní iniciovala minulý týden schůzku na berounské radnici se zástupci okolních obcí. Na schůzce vystoupili přední čeští geologové a ochránci přírody a všem přítomným vysvětlovali možné důsledky těžby tzv. hydraulickým štěpením. Při něm se do hloubky několika stovek metrů vpouští pod zem chemikálie, která pak „uvolňuje“ v břidlici zemní plyn. Problém je především ve složení chemikálií, které podle odborníků mohou způsobit vážné problémy a dokonce se mluví i o kontaminaci spodních vod. 

Na protest proti výzkumu i samotné těžbě vznikla minulý týden petice nazvaná Stop HF – Český kras. Zakládající členka petičního výboru Marcela Bergerová vyzývá občany, aby nezůstali lhostejní a petiční arch podepsali: „Je důležité, aby se lidé vytrhli z určité letargie a uvědomili si, že tady se jedná o budoucnost jich samotných a jejich dětí. Opravdu chceme přihlížet devastaci prostředí, ve kterém žijeme?“

Na petičních arších jsou již stovky podpisů. Aby se ale samotnou peticí zabýval Senát, nikoli pouze petiční výbor, je potřeba více než deset tisíc podpisů. Podporu celé akci přislíbil i senátor za Berounsko a Prahu – západ Jiří Oberfalzer.

Petiční archy můžete v současnosti stáhnout z internetových stránek města Berouna i dalších obcí, kterých by se průzkum bezprostředně týkal. Přidávají se ale i okolní obce a města jako například Králův Dvůr, který petiční arch také vyvěsil na své internetové stránky.

„Ne každý ale má připojení na internet. Petici tak mohou podepsat osobně na řadě míst. Například přímo v podatelně na Městském úřadu v Berouně, dále v Muzeu Českého krasu, v kavárně Jiná káva a na dalších místech, která se stále snažíme rozšiřovat,“ uvedla Marcela Bergerová.

A nezůstává jen u samotné podpisové akce. „Je potřeba o možnosti těžby a jejích důsledcích mluvit. Ještě je spousta lidí, kteří vůbec netuší, co se děje. A právě proto jsme se domluvili s řediteli dvou berounských středních škol, že pro studenty připravíme besedu, kde vše přiblížíme. Věříme, že se o problému budou bavit se svými kamarády a doma se svými rodiči,“ dodala Marcela Bergerová.

První beseda se uskuteční 11. dubna na gymnáziu a další 13. dubna na Obchodní akademii. Obou besed se zúčastní starostka Šárka Endrlová a odborník na geologii.