„Hrobů máme hodně. Ještě pojedeme do Mrtníku a hrob máme i ve Hvozdci. Dále se vydáme do Turnova, do Liberce, pokračovat budeme přes Jičín do Hradce Králové. Dnes vše ale nestihneme, v Liberci přespíme," popsal František Pekárek třídenní cestu s tím, že s manželkou Julií budou nocovat i ve zmíněném Hradci Králové, a to u své dcery. Nechtěl zapomenout na žádné příbuzné, tak ještě doplnil, že jeho sestra leží v Praze na Vinohradech.

Do Hořovic jezdí manželé Pekárkovi nejen na Dušičky, ale i v létě. A to i přesto, že František Pekárek v Hořovicích nikdy nežil. „Rodiče se odstěhovali do Plzně, žil jsem tedy v Plzni. Matka a babička pochází z Podluh a otec s dědečkem ze Hvozdců," vysvětli František Pekárek a doplnil, že dvakrát do roka navštěvují i všechna další hrobová místa.

František a Julie Pekárkovi se na hořovickém hřbitově zastavili u dvou hrobů. Vzpomínají na všechny příbuzné, kteří zde odpočívají, a to i na sestřenici pana Františka, která zemřela velmi mladá. „V osmi letech ji srazil autobus," připomněl pan Pekárek smutnou událost, ke které došlo před mnoha lety.

Manželé Pekárkovi se na svou dušičkovou pouť vydali s autem naplněným kyticemi a věnci. „Snažíme se, aby měli všichni od nás stejnou výzdobu," prohlásila paní Julie a dodala, že v jednom případě udělali výjimku. Manželův bratranec zemřel v letošním roce, a to 16. července. Nemohli jsme na pohřeb, tak jsme si řekli, že vzpomínku na něj musíme zdvojnásobit," prohlásila žena a dokončila úpravu jednoho z hořovických hrobů.

Manželé Pekárkovi si v Hořovicích ještě prohlédli vývěsku a zjistili, že zemřela další jejich příbuzná. V jejich srdcích bylo místo určitě i pro ni. Po chvíli usedli do svého vozu a pokračovali ve své třídenní dušičkové pouti.