„Z Bykoše vyjede přibližně osm traktorů, a to v době od devíti do jedenácti hodin dopoledne," konstatoval za Agrodružstvo v Bykoši jeho předseda Václav Holý. Bykošští zvolili trasu mezi Bykoší a Tmaní.

Napříč Berounskem vyjedou i další zemědělci. „Jejich vozidla se budou pohybovat také mezi Hořovicemi, Žebrákem a Broumy. Techniku budou moci lidé potkat také mezi Mořinou a Mořinkou," upřesnil tajemník okresní agrární komory Stanislav Abrahám. Celkem by se mělo jednat o třicet vozidel. „Bojujeme za to, abychom byli konkurenceschopní dovozovým potravinám," vysvětlil Stanislav Abrahám.

Naopak proti této demonstrativní akci vystoupila Asociace soukromých zemědělců, jejíž předseda Josef Stehlík žije a farmaří v Chodouni. „Nepřidali jsme se k blokádě hned z několika důvodů. Dáváme přednost konkrétnímu jednání. Řešíme, jak vratku alespoň v menší formě zachovat," uvedl pro Berounský deník Josef Stehlík.

Blokáda silnic zemědělci navíc zapadá do série demonstrací zaměřených proti současné vládě. „Od toho se chceme distancovat. Nejsme nadšení ze všech kroků, které vláda dělá, ale je to menší zlo než jiné harakiri," konstatoval Josef Stehlík.

Jako předseda Asociace soukromých zemědělců jednal minulý týden s premiérem Petrem Nečasem, a to nejen o vratce, ale i o dalších problémech, které zemědělce trápí. „Mám na mysli nákupy půdy, předávání farmy z otce na syna, kdy nový nástupce v rodinné farmě je zatížený velkou daní," dodal Stehlík.

PETRA LIŠKOVÁ
RADKA KOČOVÁ