Návštěvníci trhů tak uvidí výsledky práce sklářů, kteří zde představí výrobky ze skla, kovářskou dílnu Jakuba Uhlíře ze Suché Lozi, cínové nádobí, smalt, dráteníky, krásné kovové šperky, unikátní otevírací nože. Nebudou zde chybět ani řezbáři a jejich loutky, různé plastiky, hračky, ruční výroba hudebních nástrojů, zahradní masivní nábytek soustružené nádobí, ručně dlabané mísy, výrobky z textilu a kůže, módní design, autorské oděvy, tkaní, pletení a další. Kromě nich zde budou zastoupeny i tradiční košíkáři či knihaři.

„Už se stalo tradicí, že při jarních řemeslných trzích veřejnosti představíme nějaké řemeslo. Letos tuto tradici neporušíme a lidé uvidí výrobu mozaiky. Toto řemeslo patří k nejstarším uměleckým technikám,“ upozornil hlavní pořadatel berounských hrnčířských trhů Vladimír Izbický.

Návštěvníci jarních trhů se tak budou moci seznámit s mozaikami kamennými, keramickými a skleněnými.

Vzhledem k tomu, že do Berouna přijedou na trhy tisíce lidí z různých koutů kraje i republiky, budou parkoviště v blízkosti centra města plná. Parkování bude pro návštěvníky opět zajištěno mimořádně na louce v lokalitě berounského Závodí. Jedná s o louku u bývalého autobusového nádraží. Toto parkoviště a také parkoviště u vlakového nádraží bude bez poplatků. K dispozici budou i tradiční parkovací místa včetně parkovacího domu U Černého koně, která budou ale placená.

MARTIN Zouplna, syn manželů Lucie a Zdeňka z Mořiny přišel na svět 27. dubna 2018, vážil 3,27 kg a měřil 49 cm. Martínka budou dětským světem provázet bráškové Jakub (10 let) a Zdeněk (5 let).
FOTOGALERIE: Dubnová miminka se představují

„Věříme, že řidiči rádi místo poplatku přispějí do kasičky dobročinným organizacím,“ poznamenala za pořadatele Jolana Izbická.

Součástí jarních řemeslných hrnčířských trhů budou také desítky stánků s občerstvením. Jejich provozovatelé opět přispějí ve prospěch dobročinné sbírky berounské katolické farnosti. Z jejího výtěžku a z výtěžku hrnčířské tomboly katolická farnost podpoří Stacionář sv. Anežky České pro seniory v Berouně a část bude použita na opravu krovu Zábranského kostela.

Při letošním ročníku jarních hrnčířských trhů může trochu zkomplikovat dopravu právě probíhající rekonstrukce silnice v Plzeňské ulici. Pořadatelé proto nabádají návštěvníky, aby zanechali svá osobní vozidla raději doma a k cestě do Berouna raději využili jízdu vlakem či autobusem.

Součástí berounských jarních řemeslných a hrnčířských trhů je letos opět akce Koláčefest. Tu pořádá Městské kulturní centrum Beroun pořádá v sobotu 5. května na Náměstí Joachima Barranda. Koláčefest se uskuteční už tradičně v rámci XIX. Poberounského folkórního festivalu Staročeské máje. Koláčefest odstartuje v deset hodin dopoledne staropražská kapela Třehusk. Kdo dobře peče a bude chtít, může se zapojit do oblíbené soutěže o nejlepší koláč. Registrace soutěžních produktů je v sobotu od 10 do 13 hodin. Hlavní cenou této soutěže je šunková kýta od místního řezníka.

„Hrnčířské trhy navštěvuji každoročně. Vždy si na nich něco hezkého koupím. Mám ráda berounskou keramiku. Mám ji doma už plnou polici. Manžel by rád zůstal doma, vadí mu ta velká spousta lidí. Ale u Medicentra jsou pivovarské trhy, na kterých představují své výrobky minipivovary, a ty si nemůže nechat ujít. Už se na ně těší stejně, jako já na ty hrnčířské,“ poznamenala Karla Pinkasová.

Doprovodný program Jarních hrnčířských a řemeslných trhůSobota
Husovo náměstí
9:00 - 11:00 BEROUŇAČKA - dechová hudba
11:00 - 12:00 TŘEHUSK - staropražská kapela
13:00 - 16:00 ŠPALÍČEK - lidová muzika, MATENÍK - taneční soubor
16:00 - 17:00 ZLATKA BARTOŠOVÁ - šanson
17:00 - 18:30 FRAJÉŘI Z GALÉRKY - staropražská kapela
Muzeum berounské keramiky
18:00 – vernisáž Šárka Hejnová

Neděle
Husovo náměstí
10:00 - 13:00 ŠPALÍČEK - lidová muzika
14:00 - 15:00 JESSIKA MAY šanson, francouzské lidovky
15:00 - 17:00 “The Dalton Rose” TONY ROSE & DALTON STANSBURY

Sdružení Hvězdárna Žebrák pořádá akce od roku 2004
Na žebrácké hvězdárně se děti dozvěděly nové zajímavosti