Čekárny lékařských pohotovostí a praktických lékařů jsou plné lidí. Přestože spousta z nich měla mezi svátky dovolenou, virózy je neminuly. Některým znepříjemnila volné dny a začátek nového roku i angína. „Pacientů s virózami k nám v těchto dnech chodí hodně. Všichni bez problémů zaplatí i devadesátikorunový poplatek za vyšetření,“ uvedl Jiří Svoboda z berounské záchranné služby Středočeského kraje, pod kterou v současné době lékařská pohotovost spadá.

Lidé se dožadují antibiotik

S velkým počtem pacientů bojují i lékárny. „V současné době marodí strašně moc lidí. Pacientům vydáváme obrovské množství antibiotik. Neumím si představit, kam by pro ně chodili, kdybychom měli zavřeno jako ostatní lékárny,“ uvedl vedoucí berounské lékárny Europharm Vladimír Krňávek.

Někomu pomohou homeopatika

Mezi nemocnými lidmi je tradičně velký počet těch, kteří lékařskou pomoc nevyhledají a léčí se pomocí homeopatik a jiných preventivních
a podpůrných léků.

„Chřipku mívám v zimním období každý druhý měsíc. Kdybych s ní pokaždé navštívila lékaře, připadala bych si jako hypochondr. Proto se léčím raději sama. Kupuji si vitaminy a nedám dopustit na homeopatika. Často si také kupuji bylinné čaje. Nejvíce se mi osvědčil čaj ze zázvoru,“ poznamenala Pavla Majerová z Berouna.

Malé děti trápí rýma a kašel

„Děti si v současné době nejvíce stěžují na rýmu, kašel a virózy. Nemocných ale není tolik jako před svátky. Některé školy mají ještě prázdniny
a ty nemocnost ovlivnily. Myslím, že počet nemocných dětí v příštím týdnu vzroste,“ upozornil dětský lékař Vladimír Kasl z Králova Dvora. V uplynulém týdnu zaznamenali pracovníci berounské hygienické stanice v přepočtu na 100 000 obyvatel 2783 případů onemocnění u malých dětí ve věku do pěti let. To je, hodně nad hranicí, kde začína epidemie. Nejméně nemocných bylo mezi důchodci ve věku nad šedesát let. U této věkové skupiny hygienici zaznamenali jen 31 případů na 100 000 obyvatel.