V Hořovicích se nyní staví zcela nová školka. Rozsáhlou investici ale nefinancuje město, nýbrž Nemocnice Hořovice. Její vedení tím vyšlo vstříc přáním desítek zaměstnanců s předškolními dětmi a loni posvětilo záměr zřídit zbrusu novou firemní školku. Budova je té-měř hotová, ve čtvrtek proběhla její kolaudace a zahá-jení její činnosti je naplá-nováno na letošní září.


„Hořovická nemocnice drží krok s trendem zřizování firemních školek. Přijde mi to jako velmi rozumná investice, která zlehčí život našim zaměstnancům s dět-mi v předškolním věku. Zároveň věříme, že díky jejímu provozu budou moci sestry a lékařky nastoupit z mateřské dovolené zpět do zaměstnání o něco dříve,“ poznamenal ředitel hořovické nemocnice Michal Průša.

Noční prohlídky s překvapením přilákaly stovky turistů.
Noční prohlídky hradu Karlštejn se chýlí ke konci


Nový moderní objekt nechalo vedení nemocnice vybudovat ve svém areálu. Byl postaven na základě velmi futuristických plánů ve tvaru pěticípé hvězdy a stojí hned vedle dětského oddělení. Rozpočet na výstavbu školky se odhaduje na zhruba šest až sedm milionů korun. „Intenzivně se pracovalo na interiérech a také se vybíralo vhodné vybavení tak, aby se tu dětem líbilo. Školka bude v provozu od 5.30 do 18.30 hodin. Náklady spojené s péčí o jedno dítě jsou stanoveny na část-ku 600 korun za celý měsíc docházky,“ přibližuje Daniela Korosová, vedoucí nemocniční školky.

O děti se budou starat kvalifikované pracovnice – vychovatelky se zkušenostmi z pedagogické, sociální a zdravotnické oblasti a jedna pomocnice k dětem, která absolvovala kurz chůvy.


Do této chvíle už projevila zájem o umístění svého dítěte do nové školky zhruba dvacítka zaměstnanců nemocnice. Pediatrička Jana Djakow, dvojnásobná maminka, která je v současně době na mateřské dovolené, zdůrazňuje přínos školky pro pracující matky i pro ni osobně. Počítá totiž s umístěním svého staršího tříletého syna a následně i s docházkou mladšího syna do této školky. Věří, že fungování školky v bezprostřední blízkosti nemocnice ji umožní návrat do práce na Oddělení chronické resuscitační a intenzivní péče alespoň na částečný úvazek.

Nový propojovací chodník v ulici Havlíčkova a Plzeňská bude hotový do začátku školního roku.
Termín opravy Plzeňské je velkou neznámou


Vstřícný krok hořovické nemocnice vůči svým zaměstnancům kladně hodnotí i maminky, které v ní nepracují. „Je to od nich velmi milé gesto. Mít mateřskou školku pár metrů od svého pracoviště, bych brala všemi deseti. Dcera chodí do školky v Berouně a já pracuji v Loděnici. Sotva ji stíhám vyzvednout. Musí pomáhat rodina,“ poznamenala maminka Petra Laštovičková.


Lokalitu pro novou mateřskou školu hledá i město Beroun. Do roku 2025 by to-tiž díky rozsáhlé bytové výstavbě mělo dojít k dalšímu výraznému nárůstu počtu předškolních dětí.

Firemní školky
Od roku 2008 existuje předškolní zařízení i při Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Její zaměstnanci mají o tuto službu velký zájem. Kapacita mateřské školy je celkem 15 dětí a přijímá děti od dvou let věku. Školka má otevřeno ve všední dny od 5.30 do 16 hodin a platí se zde 1 000 korun školné a 903 korun stravné.

Další firemní školku zřídila v roce 2009 ve svém areálu firma Linet v Žižicích u Slaného. Předškolní zařízení s kapacitou 42 míst je otevřeno i v době prázdnin a poskytuje služby dětem od 2 do 6 let. Školka je v provozu od 6 do 18 hodin, což vyhovuje jak zaměstnancům pracujícím na směny, tak těm s pružnou pracovní dobou.