Šestnáctiletý valach Sedrik sbíral ocenění ve vytrvalostním sportu. Dvakrát za sebou se umístil na druhém místě na mistrovství republiky pro juniory, včetně ceny kondice, před devíti lety byl v top desítce. Nyní má schvácené přední nohy a vyléčit se ho snaží Lucie Maršálková ve své eko farmě na okraji Hostomic.

Setkání po letech
Sedrik je v Hostomicích tři týdny. Lucie Maršálková se s ním však nyní nesetkává poprvé. Byla jeho majitelkou a trenérkou v době, kdy startoval na mistrovstvích. „Pak jsem byla nucená ho prodat a devět let ho neviděla. Nyní se ozvala jeho majitelka a oznámila mi, že je ve špatném stavu, že má poškozené přední nohy," popsala příběh Sedrika Lucie Maršálková a dodala, že kůň je její srdeční záležitostí. „Proto jsme si ho před třemi týdny vzali nazpět. Sundali jsme mu podkovy, upravili krmivo, pracovní využití a čekáme, až se uzdraví. Podle rentgenů i podle veterinářky se vše vyvíjí velmi dobře," pokračuje Lucie Maršálková. Jak uvedla, za označením ´schvácené nohy´ se skrývá defekt kopyta a kopytní kosti.

Sedrik není jediným koněm, který se v hostomické ekofarmě nachází. Po loukách jich zde pobíhá celkem osm. Sedm vlastní Lucie Maršálková s rodinou a jeden je zde ustájený. I další koně mají handikep, nejsou proto vhodní na to, aby si na nich lidé chodili zajezdit. V každém případě se však hodí na eko farmu, kde mají k dispozici rozlehlé pastviny a volnost.

Péče o zvířata
Majitelka od nich nic nežádá. Jen to, aby pastviny spásali. „Jednou z forem ekologického zemědělství je právě to, že plochy spásají zvířata," upřesnila Lucie Maršálková a vysvětlila rozdíl mezi klasickým a ekologickým zemědělstvím. „Ten hlavní je v péči o zvířata. Jsou chovaná zcela volně, přirozeně – welfare způsobem. Pro člověka je to složitější a méně pohodlné. Chod farmy se přizpůsobuje životním podmínkám zvířete. Například koně žijí ve svém přirozeném prostředí ve stádě, potřebují prostor a pohyb. I u nás jsou po celý rok venku, ochranou před sněhem je jim srst. Tu mohou mít jen v případě, kdy jinak intenzivně nepracují. Se srstí by se potili, a to by nebylo pro ně vhodné," pokračuje Lucie Maršálková.

Součástí hostomické eko farmy je i stádo ovcí a hejno drůbeže. Lucie Maršálková může prostřednictvím značky bio prodávat vše, co odchová a vypěstuje. Eko farma však musí být soběstačná v produkci krmiva. Farma žije z vlastní produkce a dotací. Součet produkce farmy a dotací pokryje roční náklady na chod farmy.

A co vlastně znamená značka bio? „Hospodařit by se mělo šetrně k životnímu prostředí, a to bez použití chemických přípravků," uzavírá Lucie Maršálková, která pochází z Černošic, ale odmalička tvrdila, že bude žít na vesnici se zvířaty.