Ta skončí v závěru října a Ústav archeologické památkové péče Střední Čechy, který informační centrum provozuje, ji opět uzavře tradiční oslavou svátku Samhain. Oslava se uskuteční v sobotu 22. října.

„Vydejte se mezi Kelty nasát vůni podzimu při oslavě Samhainu na zámku Nižbor. Stejně jako jarní svátek Beltain, i Samhain patřil k významným keltským svátkům, které své stopy zanechaly i v naší kultuře. Keltové věřili, že v tuto tajemnou noc se přeruší hranice mezi světy živých a mrtvých a ti získají na pár hodin své tělo a přijdou se ohřát k malým ohňům, které jim živí zapalovali. Stejně tak, jako my dnes na přelomu října a listopadu zapalujeme svíčky, abychom uctili Památku zemřelých, Dušičky," vysvětlila ředitelka Ústavu památkové archeologické péče Středních Čech Irena Benková.

Pro Kelty byl však Samhain ještě něčím víc, byl to počátek nového roku, ale také počátek určité nejistoty. S přicházející zimou bylo potřeba připravit se na nepřízeň bohů, s čímž se pojily symbolické obětiny a očistné ohně. Byla to však také společenská událost.

„Tu každoročně prožíváme i v Informačním centru keltské kultury na zámku Nižbor, kde 22. října přesně ve 12 hodin vypukne již třináctý ročník oslav Samhainu. Při té příležitosti si připomeneme jak vyspělou keltskou kulturu a řemesla, tak i archeologii, která nám tyto informace zprostředkovává," upozornila Irena Benková.

Pro děti bude opět nachystaná archeologická dílna, zatímco dospělí se mohou těšit bohatým kulturním programem, od tanců skupiny Gall-Tír, přes ukázky keltské zručnosti, až po ochutnávání pokrmů