Zařízení, které dostalo výstižný název dětská skupina NEMO, je nyní po zkušebním provozu. Děti, rodiče i zaměstnanci školy se postupně seznamují a zkoušejí fungování zařízení.

Nová budova má v následujících měsících pojmout až 24 dětí zaměstnanců nemocnice. Mateřinka byla vybudována na základě futuristických architektonických plánů. Z velké části je prosklená. Její hlavní místnost je rozdělena do tří na sebe navazujících částí. Skládá se z ložnice, jídelny a prostoru pro hraní.

Zatím je ve škole přihlášeno 14 dětí, ale vedoucí dětské skupiny Daniela Korosová je přesvědčena, že do konce tohoto roku bude její kapacita naplněna.

Specializační kurz pro dobrovolné hasiče v Králově Dvoře zaměřený na vyprošťování osob u dopravních nehod.
Dobrovolní hasiči se účastnili kurzu zaměřeného na nehody

„Zaměstnanci své ratolesti postupně přihlašují a jejich zájem narůstá, služba totiž pomáhá usnadnit sladění rodinného života s pracovními povinnostmi,“ řekla Berounskému deníku Daniela Korosová.

O děti pečují čtyři vychovatelky se vzděláním z pedagogické, zdravotnické a sociální oblasti. Pomáhat jim bude s dětmi žena, která absolvovala kurz chůvy. Do mateřské školy mohou totiž chodit i velmi malé děti. Spodní věková hranice je limitována dosažením jednoho roku.

Provozní doba zařízení je uzpůsobena směnnému provozu zaměstnanců. 

Zaměstnanci nemocnice si školu pochvalují. Nemusí si totiž dělat starosti s hlídáním. Žádná z hořovických městských škol nemá totiž otevřeno až do konce jejich pracovní doby, což je osmnáctá hodina. A tady mají o své děti postaráno pár metrů od pracoviště.

Docházka dítěte do zařízení stojí rodiče 600 korun měsíčně. K tomu je potřeba připočítat poplatek za nepravidelnou docházku ve výši sto korun denně. Dalším nákladem je stravné. Za celodenní stravu rodiče zaplatí 57 korun.

Ilustrační foto.
Taneční kurzy jsou drahé, zájem je ale velký

Děti, které si školu v září vyzkoušely, byly nadšené. „Když jsme ji navštívili poprvé, byli jsme příjemně překvapení krásným prostředím,“ řekla Hana Blažková, která v nemocnici pracuje jako lékařka a je maminkou jedenapůlročního Václava. „Děti mají k dispozici spoustu hraček, starají se o ně sympatické „tety“. Vašík byl už poprvé nadšený a těšil se na další den ve škole,“ dodala.

Iniciátorem myšlenky na zřízení dětské skupiny byl Sotirios Zavalianis, který výstavbu financoval. Od nemocniční školy, která stojí v blízkosti hlavní budovy, se mimo jiné očekává, že pomůže některým lékařkám i sestrám, aby se mohly dříve vrátit do práce.