V budoucí tělocvičně základní školy Preislerova, projektu za pětapadesát milionů korun, musí být kvůli nedostatku prostoru zmenšené basketbalové hřiště. Basketbalisté z berounského klubu se s tím nechtěli smířit, protože právě tělocvična by mohla být jejich šancí hrát mistrovské zápasy doma. Zatím musejí dojíždět na ligové soutěže do Litně.

Nechali proto připravit alternativní studii, podle které by hřiště na basket mohlo být ve standardní velikosti. Projektant Jan Vožeh ze Zdic, který je hráčem berounského A týmu, halu v návrhu umístil do patra nad spojovací chodbu.

Berounští radní však alternativní studii označili za nedostatečnou k odborné diskuzi. K závěru, že je nerealizovatelná, přispěla její posouzení autory původního projektu a dalších stavebních odborníků.

„Přímé náklady by v případě realizace narostly v řádech desítek milionů korun a významně by se prodražily i provozní náklady,“ odmítla městská rada nápad, byť basketbalisté avizovali, že na dražší halu začnou shánět peníze.

Ke slabinám alternativního návrhu přispěly například i tribuny. „Sportovní hala pro ligové zápasy by měla splňovat i možnost veřejného sledování zápasů. Nová studie prokazuje, že umístění tribuny pro diváky není z prostorových důvodů v této hale řešitelné,“ stojí ve vyjádření městské rady.

Podle místostarosty Dušana Tomča (Nezávislí Berouňáci) by případné řešení basketbalové haly neúměrně zatížilo provoz školy a prodloužilo nedostatečnou kapacitu pro výuku tělesné výchovy místních dětí nejméně o dva roky.

„Projekt tělocvičny základní školy Preislerova splňuje původní záměr pro výuku tělesné výchovy a s tím spojené provozní náklady na vytápění a větrání,“ připomněla starostka města Soňa Chalupová (ODS) a projevila pochopení pro potřeby basketbalistů mít odpovídající zázemí. „Máme několik variant, které jsou určitě vhodnější,“ potvrdila.