Zbrusu nová podoba sošky lva je inspirovaná poetikou Josefa Lady i českým kubismem. Skleněnou plastikou budou v březnu oceněni čeští filmoví tvůrci. Jejím autorem je designér Rony Plesl a křišťálové sošky vyrobila sklárna Rückl, jejímž je uměleckým ředitelem. Pro 25. ročník udílení cen Českých lvů vyrobí v nižborské sklárně 40 kusů křišťálové trofeje. Její podobu organizátoři představili novinářům v polovině února.

„Sošku jsem viděla v televizi. Je moc pěkná. Kdyby se dala někde koupit, určitě bych si ji pořídila. Z výrobků nižborské sklárny mám doma už pěknou sbírku,“ poznamenala Soňa Hrubá z obce Nižbor.
Slavnostní ceremoniál této prestižní filmové ceny se uskuteční 10. března. Novým soškám Českého lva, dává konečnou podobu už zhruba patnáct let šikovný nižborský brusič Jaroslav Mádle. Ten byl i u jejich zrodu a kdysi pro Deník uvedl, že má trému jen do chvíle, než si do Lva poprvé řízne. „Je to o řemesle a každý rok stejné. Nesmí se pospíchat a důležitý je klid,“ popsal Jaroslav Mádle.

Nižborští skláři nejprve odlijí. Než se mohou začít brousit, musí zůstat určitou dobu v chladící peci, kde se snižuje jejich teplota přibližně na čtyřicet až padesát stupňů Celsia, aby se dali vzít do rukou. Následně se prohlédnou a kazové se vyhodí. Ostatní jsou připravené na další procesy, jako je například broušení a pískování. Nová soška je lehčí, váží jen dva kilogramy, a tak její výherci nebudou mít problém s jejím uchopením. Ta zcela první byla daleko těžší. Vážila celých deset kilogramů.

Trofej je včetně podstavce vysoká asi 28 centimetrů. Trofej se vyrábí jinou technologií než ta předchozí. Do několikadílné kovové formy se lev lisuje. Poté se přibližně den chladí a následně se brousí a leští, lev a podstavec jsou pak slepeny k sobě. Jedna soška se vyrábí přibližně tři dny. Podstavec zdobí broušené hvězdičky, které symbolizují dlouhodobou tradici.

Hřívu lva zdobí typ brusu špičtajn. Ačkoli je soška lisovaná, nese prvky, které jsou typické pro kolekci České nebe sklárny Rückl. Ve lví hřívě se odráží kubismus.

Počítá se s tím, že 37 plastik může najít svého majitele během ceremoniálu 10. března v pražském Rudolfinu, tři sošky jsou náhradní.

Velkou šanci na získání nižborské trofeje má letos v kategorii Nejlepší film Bába z ledu, která získala celkem 15 nominací. Jako druhý je s třinácti nominacemi film Po strništi bos.

„V kině jsem viděl film Bába z ledu i Po strništi bos. Celkem dobrý. Někde jsem četl, že na ocenění za nejlepší herecký výkon v mužské roli byl navržen Karel Roden. Už ale nevím za jakou roli. Je to skvělý herec a své role opravdu prožívá. Doufám, že ji nakonec vyhraje,“ poznamenal Ivoš Bělohlávek z Berouna.

Přední nominace na ocenění Nejlepší mužský a Nejlepší ženský herecký výkon obsadili herci také z filmu Bába z ledu.

Do hlasování se zapojilo celkem 136 akademiků, kteří vybírali z 25 celovečerních hraných a animovaných filmů a 26 dokumentárních filmů

Čeští hokejisté zatím v olympijském turnaji jen vítězí. Bude to platit i po páteční bitvě s Rusy?
Počapelská škola žije olympiádou