Město Žebrák se rozhodlo na tuto akci požádat o dotaci, a to z ministerstva školství. „Přístavbu bychom potřebovali uskutečnit už v letošním roce," uvedl starosta města Žebrák Daniel Havlík a poukázal na demografický vývoj, kdy dětí stále přibývá a prostory školy už nestačí.

Pokud by se dotaci podařilo městu Žebrák získat, podílelo by se na akci dvaceti procenty. Celková přístavba i s vybavením by měla stát přibližně sedm milionů korun. Stavba vyjde na čtyři až pět milionů, zbytek je třeba na vybavení, jako jsou lavice a podobně.

O přístavbě dalšího pavilonu Žebráčtí jednají od loňského roku. „A to od doby, kdy ředitel školy oznámil, že už nemáme možnost rozšíření nebo předělání tříd," konstatoval starosta Daniel Havlík s tím, že situaci by neradi řešili předěláním učebny na vaření. „Nechtěli bychom o ni přijít. Kromě jiného i proto, že do ní byly vložné finanční prostředky. Raději volíme variantu nového pavilonu," vysvětlil starosta města Žebrák.

Zda Žebráčtí uspějí v této žádosti o dotaci, bude jasné 
v únoru či březnu. A jaká varianta přichází v úvahu, pokud by neuspěli? „Vzhledem 
k tomu, že nyní máme na účtě něco přes osm milionů korun, teoreticky bychom mohli tuto akci hradit i z rozpočtu města," sdělil starosta města Žebrák Daniel Havlík. Důrazně však upozornil, že jde o nejzazší variantu, která podléhá schválení zastupitelstva.

V současné době dochází do Základní školy Žebrák 310 dětí. Zápis prvňáčků pro školní rok 2016/217 se zde koná ve středu 3. února od 13 do 17 hodin.